Peter Turkson (63, Ghana)

Peter Turkson is volgens de wedkantoren frontrunner om paus te worden. De Ghanees is momenteel voorzitter van de pauselijke raad voor recht en vrede en is de hoogst geplaatste Afrikaan in Vaticaanstad. Dat is een groot voordeel voor Turkson omdat er veel geluiden opgaan dat het tijd is voor een Afrikaanse paus (voor het eerst sinds meer dan 1500 jaar). Turkson is vrouwvriendelijk en vindt dat vrouwen ook hoge posities binnen de kerk kunnen bekleden. Over homoseksualiteit houdt Turkson zich op de vlakte, al onderkent hij dat Afrika gedwongen zal worden om te leren omgaan met sociale kwesties die botsen met westerse waarden. Turkson is wel van mening dat condoomgebruik geen goed middel is in de bestrijding van aids. Turkson heeft zelf aangegeven geen paus te willen worden omdat zijn huidskleur te veel controverse op zou roepen, maar toch is hij bij vrijwel alle wedkantoren favoriet.

Marc Ouellet (68, Canada)

Marc Ouellet heeft zich in 2007 van zijn beste kant laten zien door zich in een open brief te verontschuldigen voor de aanzet tot discriminatie van homoseksuelen en vrouwen van sommige katholieken. In dezelfde brief schrijft hij echter ook dat hij het standpunt van de kerk tegen abortus en homoseksualiteit volledig onderschrijft. "Het is uit liefde voor de betreffende personen dat we ons uitspreken tegen homoseksualiteit."

 

Francis Arinze (80, Nigeria)

Arinze staat ook te boek als conservatief. Hij vindt vrouwen ondergeschikt en vindt homoseksualiteit net als overspel en seks buiten het huwelijk niet toelaatbaar. Arinze was in 2005 ook al in de running tijdens het vorige conclaaf. Critici zeggen echter dat hij niet het intellectuele niveau heeft om paus te worden. 

 

Angelo Scola (71, Italië)

Scola is een invloedrijk man binnen het Vaticaan. Hij dient momenteel als aartsbischop van Milaan en werd in 2005 ook al genoemd als mogelijke paus. Een benoeming van Scola zou slecht nieuws zijn voor de gay community: Scola heeft zich vaak beziggehouden met het beschermen van huwelijk en gezin volgens de katholieke regels. Scola's opvattingen worden gezien als regelijk gelijk aan die van Benedictus XVI.

 

Oscar Rodriguez Maradiaga (70, Honduras)

Maradiaga is in zijn eigen land niet veilig omdat hij een uitgesproken tegenstander is van de georganiseerde misdaad en politiecorruptie. Hij is een saxofoon- en pianospeler  en bevriend met U2-frontman Bono. Maradiaga vindt het belangrijk dat de nieuwe paus uit het zuidelijk halfrond komt, omdat dat zou kunnen bijdragen aan het oplossen van problemen die het voortbestaan van de wereld bedreigen. Hij vindt tevens dat de schulden van de derde wereld moeten worden kwijtgescholden en dat de kerk niet vervolgd zou moeten worden voor het kindermisbruik. Maradiaga heeft Ricky Martin veroordeeld voor het gebruiken van een draagmoeder voor het krijgen van kinderen (toen zat Martin nog in de kast). Ook is Maradiaga van mening dat condooms niet bijdragen aan het bestrijden van aids. 

KS