Hij wordt het meest genoemd als antwoord op de vraag wie de beste president van de Verenigde Staten is geweest: Abraham Lincoln. Niet verrassend, want hij heeft twee van de meest historische successen geboekt; het beëindigen van de bloederige Amerikaanse burgeroorlog en de afschaffing van de slavernij. De tragische wijze waarop Lincoln aan z’n einde is gekomen – hij werd doodgeschoten tijdens een bezoek aan het theater – draagt alleen maar meer bij aan de legendarische status van Honest Abe.

Steven Spielberg’s speelfilm gaat in op de laatste maanden uit het leven van de 16e president van de Verenigde Staten. Tijdens deze cruciale maanden is de burgeroorlog in volle gang. Het afgesplitste zuiden vecht tegen het noorden, waar de slavernij op een creatieve manier tijdelijk is afgeschaft. Lincoln zei dat het voor het voeren van de oorlog noodzakelijk was de slaven te bevrijden. Dat zadelde Lincoln met een lastig probleem op: de oorlog mocht pas eindigen nadat ook slavernij wettelijk verboden was door het Congres.

Daar was niet iedereen het in die tijd mee eens: binnen het Congres heerste grote verdeeldheid en het moment waarop Lincoln in de film gaat proberen de antislavernijwet erdoorheen te loodsen, is slechts een paar maanden na zijn vorige (mislukte) poging.

Presidentiële cast

Lincoln is een historisch politieke thriller waarin de kijker in een 150 minuten durende exercitie de beroemde Lincoln leert kennen als een man die niet wars is van leugens en politieke spelletjes om zijn doel te bereiken. Hoewel de film ronduit underwhelming is op de belangrijke momenten, is het knap van regisseur Spielberg, scenarist Tony Kushner en vooral acteur Daniel Day-Lewis dat Lincoln een menselijk gezicht krijgt maar tegelijkertijd niets van z’n presidentiële imago verliest.

Day-Lewis selecteert zijn rollen zorgvuldig en gaat er vervolgens helemaal in op. Lincoln is alweer zijn vijfde Oscar-nominatie in de categorie Beste acteur en hij heeft al twee Oscars op de schoorsteenmantel staan. De meest recente is van vijf jaar geleden voor There Will Be Blood. In de tussentijd heeft hij slechts één andere film gemaakt, de musical Nine. Day-Lewis heeft zichzelf voor de hoofdrol in Lincoln uitgemergeld en met succes want veel treffender is de voormalig president niet te pakken. Daarnaast is zijn acteerprestatie dit jaar ongeëvenaard. Dat Day-Lewis over een week zijn derde Oscar in ontvangst gaat nemen, lijkt de grootste zekerheid van de avond.

Daarnaast heeft de Britse acteur een cast om zich heen die nauwelijks voor hem onderdoet. Vooral Tommy Lee Jones (won een Oscar in 1994) en Sally Field (won Oscars in 1979 en 1984) zetten opmerkelijke prestaties neer, waarbij de sympathie van de kijker vooral naar Tommy Lee Jones uitgaat. Hij speelt de rol van Lincoln’s bondgenoot in het Congres, Thaddeus Stevens, met zoveel lading en zwaarmoedigheid dat hij uiteindelijk voor het meest emotionele moment van de film zorgt. Tommy Lee Jones en Sally Field zijn beide genomineerd in de Beste bijrol-categorieën en beide zijn ze outsiders om rekening mee te houden.

Titelfavoriet

De laatste keer dat de Oscar voor Beste regie naar iemand anders ging dan naar de regisseur van de Beste film, was in 2006. Ang Lee werd toen voor Brokeback Mountain uitgeroepen tot Beste regisseur, maar Crash kreeg de Academy Award voor Beste film. Dat zorgde toentertijd voor veel ophef. Dit jaar is de meeste ophef ontstaan tijdens het bekendmaken van de nominaties, want doordat Ben Affleck niet genomineerd is in de regie-categorie, lijkt zijn film Argo weinig kans te maken. Anders ligt het hier voor Spielberg, die in tegenstelling tot bij veel andere awardshows nu wél genomineerd is.

Bij de Oscars kan dit jaar schijn ontzettend bedriegen. Lincoln heeft dan wel de meeste nominaties, maar alleen de Oscar van Daniel Day-Lewis is een zekerheidje. Tijdens de uitreiking zal de award voor Beste adapted screenplay veelzeggend zijn. Gaat die naar Lincoln? Dan is de kans groot dat de film ook de belangrijkste prijs van de avond gaat binnenhalen. Maar het kan ook zomaar zijn dat er van de 12 nominaties slechts 1 gouden beeldje mee naar huis mag.

Het is bijna onmogelijk te voorspellen dit jaar. Lincoln heeft de meeste buzz al in 2012 gehad, maar Argo (dé film van dit moment) heeft te weinig nominaties om als grote winnaar uit de strijd te kunnen komen. En dan liggen ook Django Unchained, Amour, Life of Pi en Silver Linings Playbook nog op de loer om de belangrijkste script-, regie- en acteerprijzen af te pakken. Het blijft nog even afwachten of de film Lincoln, net als de grote inspirator, geschiedenis gaat schrijven.

Genomineerd: Beste film, Beste regie, Beste acteur, Beste mannelijke bijrol, Beste vrouwelijke bijrol, Beste adapted screenplay, Beste cinematografie, Beste montage, Beste production design, Beste kostuums, Beste filmmuziek, Beste geluidsmixage.

IMDB: 7.8 

Kristiaan Schimmel

Februari is Oscar-maand op Gay.nl. De negen films die genomineerd zijn in de categorie 'Beste Film' worden besproken door media-columnist Robbert Jan Proos en Gay.nl-hoofdredacteur Kristiaan Schimmel. Bij het behandelen van de films die kansmaken op de belangrijkste van de Academy Awards, passeren ook de belangrijkste andere nominaties de revue. De uitreiking van de Academy Awards vindt plaats op zondag 24 februari en is gratis te volgen op Sport1.