Ben Affleck Argo OscarsAls woedende inwoners van Iran de Stars and Stripes verbranden en besluiten om de ambassade te bestormen met als doel alle werknemers te gijzelen, weten zes mensen bij toeval deze dans te ontspringen. Ze vinden een schuilplaats in het huis van de Canadese ambassadeur, maar het is een kwestie van tijd eer ze daar gevonden gaan worden. In hun thuisland wordt een ingenieus plan gesmeed om ze weg te krijgen. De heldhaftige Tony Mendez verzint de sciencefiction-film Argo en werkt samen met een grote producent in Hollywood aan de beste dekmantel ooit. Hij gaat net doen alsof de zes een filmcrew zijn en zal proberen om ze op een vlucht uit Iran te krijgen. 

Een groot wonder

De hele operatie is een wonderbaarlijk verhaal dat verteld moest worden en Affleck heeft er de juiste acteurs en producenten voor gevonden om dit te doen. John Goodman en Alan Arkin stelen de show als het bevlogen Hollywood-duo dat garant staat voor een zo geloofwaardig mogelijke, echte filmproductie. De scène waarin zij koste wat het kost een telefoontje aan moeten nemen om te bewijzen dat de filmcrew echt is, grijpt je naar de keel en dan moet de grote finale op het vliegveld nog komen. En wat een finale! Het is de makers waanzinnig goed gelukt om er voor te zorgen dat je als kijker volledig meegesleept wordt terwijl het net om het centrale zestal steeds nauwer sluit. Ik zal het maar gewoon zeggen, wij stonden in de bioscoop mee te leven alsof Epke Zonderland drie vluchtelementen achter elkaar probeerde uit te voeren.

Zegetocht

De laatste maanden zijn er links en rechts allerlei awards uitgereikt die normaliter indicatief zijn voor de avond der avonden, die van de Oscars. Argo was de film die typisch te vroeg piekte en er met de Golden Globe vandoor ging. Meestal wordt die dan later nog ingehaald door een hele andere film, maar zelfs de Producers Guild Award en de BAFTA waren voor Argo en dat geeft te denken voor Oscar Night. Zelden bleef een film zo over de gehele linie elke keer weer winnen en hoewel de grote Lincoln toch echt de film leek die de show en de avond zou gaan stelen, kun je dat als kenner, liefhebber en volger van de Oscars nu echt niet meer zeker weten. Argo stal de show en blijft dit doen. 

 

Onvoorspelbaar

De hele avond hangt komende zondag aan elkaar van onvoorspelbare momenten. Normaliter zijn er in allerlei categorieën frontrunners en zelfs zekerheidjes, maar door de fascinerende nominaties lijkt alles onzeker deze keer. Argo krijgt geen beste regie, maar als het wel beste film wordt gaat de Academy zeker compensatiedrang voelen en hier en daar nog een beeldje hun kant op slingeren. Beste film editing? Vast wel. Beste script? Zou zomaar kunnen. En Beste mannelijke bijrol? Alan Arkin is niet alleen ouderwets goed in deze film, de Oscars houden al van deze man en dat geeft hem altijd een klein streepje voor. Hij moet het alleen opnemen tegen vier andere lievelingetjes van de Academy en dat zorgt voor een niet te voorspellen categorie.

Aan het einde van onze serie besprekingen van een prachtig rijtje ‘beste films van het jaar ‘ valt er een duidelijke conclusie te trekken over de kwaliteit. Deze line-up is een van de sterkste die de Academy ooit gehad heeft en dat zorgt voor controverse en onzekerheid over de uitslag in nagenoeg alle categorieën. Toch lijkt het er sterk op dat Argo zondagnacht met de eer gaat strijken en omdat ik behoorlijk fan ben van Life of Pi denk ik dat die film misschien wel achter de schermen de film is die als enige nog een lichte bedreiging kan vormen in plaats van Lincoln. 

Maar ik ben geen Amerikaan en ik ben niet opgegroeid met de mythe rond ‘Honest Abe’ en dus zou het me ook niets verbazen als die film ineens allerlei awards gaat winnen. We gaan het allemaal meemaken zondag, ik zit er live naar te kijken met mijn grote vriend Kristiaan en dit jaar wordt het een spectaculaire nagelbijter. 

Genomineerd: Beste film, Beste mannelijke bijrol, Best adapted screenplay, Beste filmmuziek, Best montage, Beste geluidsmontage, Beste geluidsmixage

IMDB: 8.0 

Robbert Jan Proos

Februari is Oscar-maand op Gay.nl. De negen films die genomineerd zijn in de categorie 'Beste Film' worden besproken door media-columnist Robbert Jan Proos en Gay.nl-hoofdredacteur Kristiaan Schimmel. Bij het behandelen van de films die kansmaken op de belangrijkste van de Academy Awards, passeren ook de belangrijkste andere nominaties de revue. De uitreiking van de Academy Awards vindt plaats op zondag 24 februari en is gratis te volgen op Sport1.