De laatste keer dat de bar de horecaregels overtrad, stond een uur na sluitingstijd zowel de sfeerverlichting als de muziek nog aan. De voordeur was weliswaar gesloten, maar eenmaal binnen troffen de politieagenten negen bezoekers aan met een gevuld glas in de hand. Bovendien constateerde de politie dat de eigenaar van het café onder invloed was van alcohol. De eigenaar beweerde nog cliënten te hebben omdat een paar travestieten zich buiten niet veilig voelden en ze liever binnen op een taxi wachtten. Even later zag de politie deze gasten echter lachend richting het Leidseplein lopen. Omdat de regels te vaak overtreden zijn, zal de vergunning vanaf 2 maart voor onbepaalde tijd worden ingetrokken.

Nadat de oriëntaalse homobar Sultana vorig jaar om financiële redenen zijn deuren moest sluiten, was Habibi Ana de laatste bar in Nederland die zich op Arabische moslimhomo’s richtte. Nu dit café óók wegvalt, blijft er op uitgaansgebied niets meer over voor deze specifieke doelgroep. Isjed Hussain, coördinator van het steunpunt Veilige Haven die ondersteuning biedt aan homojongeren uit multicultureel Amsterdam en omstreken, vindt dit erg jammer. ‘Het was wereldwijd de eerste uitgaansgelegenheid voor Arabische homoseksuelen en daarmee was het een unieke plek. Moslimhomo’s kregen extra aandacht met dit bijzondere platform. Dat Habibi Ana nu wegvalt is zeer spijtig omdat er naast het tweejaarlijkse feest Pink Istanbul nu geen ander alternatief meer is’, aldus Hussain.

Ook voor Emir Belatoui, initiatiefnemer van de stichting Secret Garden die opkomt voor de belangen van homomoslims, komt het nieuws als een onaangename verrassing. Belatoui: ‘Toen de bar in 2001 openging was er eindelijk iets voor Islamitische homojongeren, een doelgroep die vaak wordt vergeten. Veel van mijn cliënten gingen er regelmatig heen omdat het een fijne omgeving voor hen was. Ik weet niet meer waar de doelgroep nu heen moet’. De initiatiefnemer hoopt dat er snel iets nieuws komt. ‘Het is belangrijk dat er een vergelijkbare ontmoetingsplaats komt zodat Arabische homojongeren soortgenoten kan leren kennen in een veilige omgeving’.

Niet alleen Hussain en Belatoui vinden het vervelend dat Habibi Ana de voordeur voorgoed op slot moet doen, ook bezoekers zijn hier niet over te spreken en feestganger Ashok vindt het zelfs een pijnlijke zaak. ‘De sluiting van al deze Arabische homohorecagelegenheden doet echt zeer omdat we nu nergens meer naartoe kunnen gaan voor een gezellig avondje uit. Uiteraard kent Amsterdam een hoop homotenten, maar het is juist die herkenbare oriëntaalse sfeer die ik ontzettend ga missen. Zowel Habibi Ana als Sultana boden warmte die andere plekken niet kennen. Ik zou niet weten waar ik dit nu ga kunnen vinden’.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er nog een minimale kans dat er nog een nieuwe vergunning verstrekt zal worden. De eigenaar zal dan wel met een héél goed plan moeten komen.  

Kevin Abdoelkariem