Nog voor het einde van het eerste gesprek schuift Philip, onze contactpersoon voor de media, onrustig heen en weer op zijn stoel. Zodra we na het gesprek samen weer op de gang staan, kijkt hij op zijn telefoontje en zegt: de paus is afgetreden. Goh, wat onverwacht, zeg ik en wil overgaan tot de orde van de dag.

Maar ja, die orde is weg! We worden die ochtend echt platgebeld door de media. Werkelijk iedereen wil weten wat wij, COC, nou van het aftreden van de paus vinden. Of we er blij mee zijn.

Terwijl Philip gaat bellen, overpeins ik de situatie. Is het nou eigenlijk niet een beetje een sneue man, die paus? Hij oogt zo breekbaar. Miljoenen mensen komen op de been als hij op bezoek komt, maar steeds minder mensen luisteren naar hem. Slechts 5% van de Engelse katholieken is het eens met zijn opvattingen over voorbehoedsmiddelen, in Polen wint de politieke partij die zich verzet tegen katholieke invloed in de politiek steeds meer zetels en op de Filipijnen wordt de kerk steeds meer in verband gebracht met corruptie. Geen successtory. Hij, Benedictus XVI, wordt tussenpaus genoemd omdat hij eigenlijk niet veel heeft bereikt. Sneu dus?

NEE! Deze meneer verkondigde onder andere dat condooms de strijd tegen HIV bemoeilijkten, dat het homohuwelijk een bedreiging was van de wereldvrede. En hij beweerde dat homo's de rol die God hen heeft gegeven manipuleren en daarmee 'de essentie van het menselijk wezen' vernietigen.

En terwijl de Rooms-katholieke kerk de laatste tijd ook oproept om niet te discrimineren, zegt de baas van die kerk keer op keer dat homo's slecht zijn voor de mensheid. En houdt hij zijn mond over de gruwelijke wetgeving die in Rusland en Oeganda dreigt te worden ingevoerd. Hij leek geobsedeerd met het veroordelen van homoseksualiteit.

Eigenlijk niet verbazingwekkend dus dat wij worden platgebeld. En fijn dat ik het voor de camera mag zeggen: we zijn niet rouwig om zijn vertrek en hopen op een opvolger die liefdevoller met LHBT’s omgaat in en buiten de Rooms-katholieke kerk.

Persoonlijk voel ik trouwens meer voor een paus-ze. De kerk kan, na eeuwen van mannelijk leiderschap, wel wat vrouwelijk leiderschap gebruiken: zachtheid, mededogen, intuïtie, creativiteit en stimuleren van gezonde liefdevolle relaties.  

Of een pauze: we kunnen heel best zónder paus, laten we het gewoon 's een tijdje proberen.

Tanja Ineke is voorzitter van COC Nederland en zet zich in voor de rechten van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. Kijk voor meer informatie over het werk van COC Nederland op www.coc.nl.