Maar eerst een kijkje bij het land dat vorig jaar won: Zweden. Daar is het Songfestival een enorm groot evenement waar het hele land naar kijkt. Ze hebben hun inzending voor dit jaar nog niet gekozen, maar er zijn wel al 4 (!!) voorrondes geweest waar in totaal 32 liedjes aan hebben meegedaan. Die voorrondes kon je live streamen en ze waren echt genieten: presentatrice Gina Dirawi kwam tijdens de eerste voorronde op om een Zweedstalige cover van Eurphoria te zingen, en zij wordt bijgestaan door de belachelijk lekkere Danny Saucedo die vorig jaar tweede werd tijdens het Zweedse Songfestival met het nummer Amazing. Op dit moment zijn er al acht nummers bekend die op 9 maart gaan strijden om een plekje in het Eurovisie Songfestival dat op 18 mei wordt gehouden (Zweden mag als gastland automatisch meedoen aan de finale).

Artiesten die bijvoorbeeld al door zijn, zijn Yohio, die je het beste kunt omschrijven als een pixie-meid met een heftige blonde coupe en nét iets teveel make-up, natuurlijk razend populair in (hoe kan het ook anders) Japan. Hij doet mee met het nummer Heartbreak Hotel. Dan is er nog Louise Hoffsten met het nummer Only the Dead Fish Follow The Stream waarnaar ik niet eens een linkje ga plaatsen want die titel is werkelijk retarded, en Copacabanana van het Zweedse antwoord op Borat, Sean Banan. Die is eigenlijk ook geen linkje waard maar hij kleedt zich wel 100 keer om binnen drie minuten en de dag na zijn optreden was er in heel Zweden geen ongebruikt confettikanon meer te bekennen, dus soit. David Lindgren deed vorig jaar ook al mee met het nummer Shout It Out maar was toen niet opgewassen was tegen Loreen. Hij is nu terug met Skyline.

Aanstaande zaterdag worden daar nog twee nummers aan toegevoegd die in eerste instantie niet voldoende stemmen behaalden, maar een tweede kans krijgen in de toepasselijk getitelde 'Andra chansen'-ronde. Zoals Hon Har Inte van de liefdesbaby van Iggy Pop en Jennifer Aniston: Caroline af Ugglas (klik maar op het linkje, dan zie je meteen wat ik bedoel) en Begging van Anton 'is hij nu wel of niet lekker ik twijfel hier echt teveel over' Ewald.

Nummers die de Zweden alvast hebben afgekeurd zijn bijvoorbeeld Gosa van Mary N'diaye (die eruit ziet als het valszingende tweelingzusje van mijn beste vriend Coty), het nummer On Top of the World van het grappig bedachte gelegenheidstrio Swedish House Wives, Heartstrings van Janet Leon (in een heerlijk strak Mystique-van-Xmen-pakje) en zelfs Rockin' the Ride, dé comeback van 90s europopgroep Army Of Lovers.

Genoeg Zweedse meiden, want er zijn genoeg landen die wel al hebben gekozen welk nummer ze naar Malmö gaan sturen in mei. 

Slovenië stuurt Hannah met het nummer Straight Into Love. Het intro klinkt fantastisch, maar de rest van het nummer is wat slapjes. Maar Hannah kan dan wel weer zingen, dat scheelt altijd een hoop.

Oekraïne stuurt Zlata Ognevich en zij zingt het dramatische nummer Gravity werkelijk alsof haar leven er van af hangt. Maar dat zou ik ook doen als a) ik in Oekraïne zou wonen als homo en b) vijf mensen zó agressief achter me stonden te zingen.

Best wel een heel toffe inzending komt uit Noorwegen. Vorig jaar werd het nummer Stay van de Aladdin-achtige zanger Tooji laatste! Dat willen ze dit jaar kennelijk graag goedmaken, want Noorwegen stuurt Margaret Berger met het Gossip/Evanescence-achtige nummer I Feed You My Love. Ziet iedereen trouwens de gelijkenissen met Wit-Rusland, qua jurk?

Griekenland heeft niet alleen hun financiën totaal niet op orde, helaas is ook hun Songfestivalinzending voor dit jaar compleet bagger. Waar is Sakis Rouvas en zijn gespierde, gebruinde torso als je hem nodig hebt?

Het land met misschien wel de meest belachelijke taal van heel Europa, Finland, stuurt een gezellige meid die wil dat we haar ten huwelijk vragen.

Tenslotte moet Duitsland dit jaar gedacht hebben 'beter goed gejat dan slecht bedacht', want zij komen met een Euphoria-kloon, Glorious. Met Eurodance band Cascada mag Duitsland tijdens de finale op 18 mei sowieso meedoen aan de finale, omdat zij één van de grote geldschieters van het Songfestival zijn. Of het publiek massaal zal stemmen op een nummer dat wel heel veel gelijkenissen vertoont met de winnaar van vorig jaar, valt nog te bezien.

'Zijn al deze nummers met grote regelmaat te horen op Outmusic', hoor ik je vragen? Ja natuurlijk! En nieuwe inzendingen worden toegevoegd zodra ze beschikbaar zijn.