Argo, de thriller over een ontsnappingsactie uit Iran ten tijde van het gijzeldrama op de Amerikaanse ambassade in de jaren '80, is geproduceerd door Ben Affleck zelf, samen met George Clooney en Grant Heslov. Affleck regisseerde de film zelf en speelt daarnaast de hoofdrol. Voor prijzen in die categorieën was hij niet genomineerd. In totaal verzilverde Argo drie van de zeven nominaties.

Beste regie
Het was de tweede keer dat Ang Lee, regisseur van Life of Pi, wel de prijs voor Beste regie won, maar niet voor Beste film. Dat gebeurde hem eerder met Brokeback Mountain.

Life of Pi was met vier prijzen in kwantiteit wel de winnaar van de avond. Lincoln had twaalf nominaties maar verzilverde er slechts twee. Daniel Day-Lewis en de mensen van de Production Design mochten met het goud naar huis. 

Amour, de buitenlandse outsider, ging alleen met Beste buitenlandse film aan de haal. Jennifer Lawrence werd beste actrice, voor haar rol in Silver Linings Playbook. De prijzen voor de scripts gingen naar Django Unchained en Argo.

KS