Lech Walesa, de vakbondsleider die president werdDaarop reageerde de streng katholieke Nobelprijswinnaar onomwonden met de woorden: 'Ja, bij de muur, en zelfs achter de muur. Het is de meerderheid die de democratie heeft uitgebouwd en de democratie behoort de meerderheid toe. Maar wat we krijgen is een minderheid die over de hoofden van de meerderheid loopt.'

Walesa heeft naar eigen zeggen niets tegen homoseksuelen en andere seksuele minderheden, maar wil niet dat deze groepen zich op straat manifesteren en het hoofd van kinderen op hol brengen. Walesa gaf tijdens het interview aan wel degelijk te begrijpen dat de samenleving mensen met een andere oriëntatie recht hebben op hun identiteit, maar ze mogen de gevestigde orde niet veranderen. 'Ik ben van de oude school', zei hij. 

Europa’s enige transgender-parlementariër
Thans telt het Poolse halfrond welgeteld één homoseksuele volksvertegenwoordiger en één transgender, Anna Grodzka, die recentelijk nog door parlementsleden tot ondervoorzitter van het Poolse parlement is verkozen. Daarmee kent Polen als enige land in Europa een verkozen volksvertegenwoordiger die transgender is. Walesa gaf aan dat hij nooit voor haar zou hebben gestemd, mocht hij nog in het parlement hebben gezeten.

Robert Biedron, de enige homoseksuele volksvertegenwoordiger in het Poolse halfrond, heeft in een reactie aan TVN aangegeven diepe bewondering te hebben voor Lech Walesa en de rol die hij in de Poolse bevrijding van het communisme heeft gespeeld. Desondanks vindt hij dat Walesa over een aantal ethische onderwerpen dringend extra informatie dient te krijgen, waaronder het homohuwelijk.

Tot op heden kent Polen nog geen wettelijke regeling voor civiele verbintenissen anders dan het huwelijk tussen man en vrouw. In januari nog werden drie wetsvoorstellen weggestemd die het voor paren van het gelijke geslacht evenals heteroseksuele koppels mogelijk zouden hebben gemaakt om wettelijk samen te wonen.

JD \ Bronnen: De Morgen & GSN