In Sint Petersburg - waar lokaal al een variant van dit wetsvoorstel is ingevoerd - nam iemand de proef op de som. Een heteroseksuele advocaat, Sergei Kondrasjov, toonde op kinderlijk eenvoudige manier aan hoe verstrekkend deze wet is, niet alleen voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s), maar ook voor heteroseksuelen. Hij ging met een spandoek op straat staan met de tekst: "Een vriendin van onze familie is lesbienne. Mijn vrouw en ik respecteren haar. Haar manier van leven is even normaal als onze manier en haar familie is gelijk aan de onze." Kondrasjov werd prompt gearresteerd.

Dat verstaan ze in Rusland dus onder propaganda over homoseksualiteit. Toch blijft het lastig om je voor te stellen wat zo’n wet nou voor gevolgen zal hebben. Daarom is het goed het voorstel even te vertalen naar de Nederlandse situatie. Allereerst zou na invoering van dat wetsvoorstel de column die je nu aan het lezen bent, waarschijnlijk verboden worden. Dat niet alleen, de site die je nu bezoekt zou op zwart gaan. Sterker nog, iedereen die een profiel op gay.nl heeft, zou zich af moeten vragen of hij of zij vervolgd wordt. Maar niet alleen informatiestromen of activisme worden onmogelijk gemaakt. Er gaat ook een streep door alle culturele uitingen met of over lesbiennes, homo’s en bi’s. Een filmpje pakken met een gay personage? Verboden. Een boek lezen over een liefde tussen twee mannen? Onmogelijk. Een theaterstuk waar een lesbo in voorkomt? Absurd! Naast informatie, activisme en cultuur zijn nog veel meer voorbeelden te noemen van zeer ernstige gevolgen die deze wet zal hebben op het leven van de gemiddelde homo of lesbo in Rusland. Denk aan voorlichting over het voorkomen van hiv en aids. Maar denk ook aan een toename van geweld tegen een groep die zo overduidelijk door de eigen overheid wordt gedemoniseerd. We krijgen nu al berichten over een toename van geweldsdelicten, terwijl de wet nog niet eens is aangenomen.

COC Nederland werkt nauw samen met LHBT-activisten in Rusland en we weten dat mensen bang zijn. Afgelopen week nog werden de kantoren van verschillende LHBT-organisaties in St. Petersburg urenlang doorzocht. Dit soort invallen zijn een voorbode van wat LHBT’s in heel Rusland te wachten staat als deze wet landelijk wordt doorgevoerd. In deze fase kan internationale druk helpen. Daarom roepen wij iedereen – ook hetero’s - op om op 8 april naar Amsterdam te komen, om samen duidelijk te maken dat die wet van tafel moet. Poetin dineert in het Scheepvaartmuseum en wij willen hem graag een uitzicht bieden dat hem zwaar op de maag zal liggen. Nederland kent een vrije, trotse en zichtbare homogemeenschap, die solidair is met Russische homo's, lesbo's, bi’s en transgenders, en daar willen we Poetin van laten meegenieten.

Waar: Maandag 8 april 2013, Oosterdok Amsterdam (op vijf minuten lopen van CS)
Hoe laat: Verzamelen vanaf 18:00 uur – start programma 19:00 uur.
Kijk op: www.stopdeantihomowet.nl en hou de pagina op Facebook in de gaten. 

Eunice den Hoedt
Bestuurslid Internationaal Beleid COC Nederland