Lymfogranuloma venereum, oftewel LGV, was in 2011 nog een relatief zeldzame seksueel overdraagbare aandoening. Uit de jaarcijfers van de Amsterdamse soa-polikliniek blijkt echter dat het afgelopen jaar het aantal besmettingen schrikbarend is toegenomen. Waren dat er in 2011 nog 51, in 2012 stond de teller op 116, een stijging van meer dan 100 procent.

Ruim één procent van de mannen die zich in 2012 in de soa-polikliniek van Amsterdam lieten testen, bleken een LGV-besmetting te hebben opgelopen. Thans zijn ook de eerste besmettingen bij heteroseksuelen vastgesteld. 'De vrees bestaat dat verspreiding daardoor nog sneller verloopt', aldus Henry de Vries, hoogleraar aan het Academisch Medisch Centrum en werkzaam in de soa-polikliniek.

Geniepig
'LGV dringt door het slijmvlies de lymfebaan in. Lymfevaten kunnen daardoor kapot gaan waardoor geen vocht meer kan worden afgevoerd. Ook kunnen vernauwingen in de darmen optreden. De infectie is goed te behandelen met antibiotica, maar het geniepige is dat een kwart van de patiënten geen klachten had. Deze patiënten kunnen het wel overdragen', aldus waarschuwt de aan de Amsterdamse soa-polikliniek verbonden hoogleraar.

Na een besmetting met LGV ontstaan wondjes, waardoor mensen vatbaarder zijn voor het oplopen én verspreiden van andere soa's (waaronder hiv). Mogelijk ligt in de opmars van LGV een verklaring voor de stijging van het aantal gevallen van hepatitis C onder homoseksuelen in het Amsterdamse.

Eerder in januari wijdden wij al een artikel aan LGV. Daarin staat uitgebreide uitleg over deze soa en wat je ertegen kunt doen.

JD