Ben je altijd al zo met fetisj bezig geweest?
Vanaf heel jong ben ik met seks bezig geweest, ik was nieuwsgierig. Gaandeweg ben ik in situaties beland waar iets meer gebeurde in bed dan alleen de conventionele dingen. Maar daar stond ik ook voor open. Ik heb gemerkt dat ik onbevooroordeeld ben. Niet alleen wat fetisj betreft, maar ook op andere gebieden. Ik denk dat dat komt doordat ik van m’n vader niet mocht zijn wie ik wilde zijn. Op het moment dat je jezelf vrijvecht laat je niemand meer je leven bepalen. Ik heb dus altijd al geweten dat ik me niet hoefde te schamen voor iets als een fetisj. Ik was niet meteen hardcore fetisjist, maar ik gunde het mezelf om te experimenteren. Ik ben m’n grenzen gaan opzoeken, die ik ook wel degelijk heb. Soms schrik ik van iets weg waarvan ik later denk ‘waarom eigenlijk’. Het belangrijkste is dat ik voor mezelf heb vastgelegd wat mijn grenzen zijn, die worden niet door anderen bepaald.

Hoe ben je bij Mister B terechtgekomen?
Zo’n acht jaar ben ik marketing manager geweest bij telecombedrijven. Ik reisde de hele wereld over en ging van hotel naar hotel. Op een gegeven moment was ik daar klaar mee. M’n vrienden belden me niet meer omdat ze dachten dat ik toch wel weg zou zijn. Ik wilde een break. Toen kwam Mister B op m’n pad en ik dacht dat dat juist iets zou zijn dat ‘gewoon leuk’ was. Niet constant bouwen aan je cv, geen keiharde commerciële wereld. Ik kreeg de functie en uiteindelijk bleek natuurlijk ook dit harde business te zijn. Maar wat het leuk maakt is dat het een business is waarin je je niet anders hoeft voor te doen dan wie je bent en ik ben dan ook niet van plan om weg te gaan.

Waarom ben jij de aangewezen persoon om een column over fetisj te schrijven?
Ik denk dat de manier waarop ik tegen fetisj aankijk een manier is die veel mensen zichzelf niet gunnen. Ze zijn bang voor de reactie van vrienden bijvoorbeeld. Er heerst bij sommigen een beeld dat fetisj alleen iets is voor oude leernichten. Terwijl ook jongeren vaak een fetisj hebben en lang niet iedereen de hele dag in leer rondloopt. Ik beschouw mezelf als een normale kerel maar ik heb óók fetisjes en daar schaam ik me niet voor. Daarnaast heb ik het een en ander al meegemaakt en geprobeerd. Ik noem mezelf geen expert, maar hoop dat ik met mijn columns toch mensen kan helpen om over de onnodige schaamte heen te komen.

Welke fetisjes heb je dan eigenlijk zelf?
Haha, ik was al bang dat je die vraag zou stellen. Het is moeilijk in een hokje te stoppen. Het draait voor mij veel meer om chemie tussen twee personen. Ik hou niet van toneelstukjes. Je hebt veel mensen die zeggen ‘ik ben alleen maar meester en ik doe dit en ik doe dat bij je’. Ik vind persoonlijk dat veel mensen de fout maken dat ze een soort van afvinklijstje maken. Dat valt vaak tegen want dan doet iemand misschien toch iets dat de ander niet helemaal lekker vindt. Voor mij draait het om de chemie. Het kan iets heel heftigs worden, maar ook iets intiems. Daarbinnen is veel geoorloofd. Gaat het richting watersports, waar de vorige column over ging, dan kan dat voorkomen. Wil die persoon vastgebonden worden en ik voel me dominant in dat samenspel op dat moment, dan is dat ook goed. Het is allemaal met wederzijds goedkeuren. Als iemand opgewonden wordt van pijn en ik voel me daar op dat moment goed bij, dan kunnen we er een zweep bij halen bijvoorbeeld. De grens verleg je elke keer en het is vooral een kwestie van aanvoelen.

Maar is het niet zo dat mensen vaak toch precies van te voren afspreken wat ze gaan doen?
Je kunt jezelf wel in een rol stoppen, bijvoorbeeld met iemand afspreken dat je hem met een zweep gaat slaan en dat dan doen, maar is dat echt fetisj? Haal je er dan alles uit? Ik persoonlijk niet. Dan ben ik veel te veel met m’n hoofd bezig, met wat de ander wil dat ik doe. Ik kan niet zo goed op die hele bewuste manier seks hebben met iemand, ook omdat ik geen drugs gebruik tijdens de sex. Drugs is niet onlosmakelijk aan fetisj verbonden. Het gebeurt natuurlijk wel, maar lang niet bij iedereen. Persoonlijk raak ik veel liever van de wereld door hoe je op elkaar inspeelt en losgaat met elkaar.

Veel mensen vinden het eng om hun fetisj bespreekbaar te maken.
Dat is waar. En ik weet precies wat ze bedoelen, want ook ik heb moeite om aan te geven waar ik op een bepaald moment zin in heb. Dat is het nadeel van een date waarbij je iemand niet kent. De beste kinky seks die je kunt hebben, is als je iemand beter leert kennen. Dat hoeft niet per se een liefdesrelatie te zijn, het kan ook een vriendschappelijke of master/slave-relatie zijn. Als je elkaar beter leert kennen hoef je nergens meer om te vragen, dan weet je wat de ander wilt.

Hoe weet je online met wie je veilig een fetisj-afspraak kunt maken?
Dat weet je nooit. Dat is ook de reden dat ik de columns wil schrijven. Er zijn veel jonge mensen die er nog weinig vanaf weten omdat het zo’n taboe is. Die komen er dan achter dat er zoiets als Recon bestaat en belanden tussen mensen die er veel meer ervaring in hebben. Natuurlijk loop je kans dat je met de verkeerde afspreekt. Als het meer bespreekbaar is, hoef je er niet geheimzinnig tegen je vrienden over te doen en dan worden de risico’s ook minder. Sowieso, als het je echte vrienden zijn zullen ze je juist aanmoedigen om te experimenteren als je aangeeft dat je daar mee bezig bent. En laat vooral ook aan een vriend weten waar en met wie je een afspraak hebt.

Je schrijft de column om taboes te doorbreken, maar je columns roepen ook niet alleen maar positieve reacties op. Hebben de columns wel het beoogde effect?
Taboes doorbreken doe je niet even één, twee, drie in een column, het is een proces. De columns zijn voor sommigen misschien de eerste aanraking met het onderwerp en misschien wordt het daardoor wat normaler. Er zijn nu vast mensen die negatief reageren, maar milder worden nadat ze meerdere keren met het onderwerp in aanraking te zijn gekomen. De media helpen momenteel over het algemeen niet echt mee aan het beeld dat er van fetisj en de mensen die fetisj beoefenen is, dat zorgt er misschien ook voor dat relatief weinig mensen voor hun fetisj uit durven te komen. Terwijl ik er van overtuigd ben dat bijna iedereen wel een fetisj heeft.

Tot slot wil ik toch graag een antwoord van je horen, wat is je favoriete fetisj?
Haha, nou vooruit, als ik echt moet kiezen: watersports.