collinJason Collins, die de afgelopen jaren bij de Washington Wizards en Boston Celtics speelde, zegt in Sports Illustrated: "Het was niet mijn doel om als eerste profspeler van een grote Amerikaanse teamsport uit de kast te komen. Maar nu het zo is, ben ik blij de discussie te starten. Ik had graag gezien dat ik niet de eerste jongen in de klas was die zijn hand omhoog steekt om te zeggen anders te zijn. Als het aan mij lag, had iemand anders het allang gedaan. Maar niemand deed het, dus besloot ik toch maar mijn hand omhoog te steken.

De coming out van Collins was in de VS groot nieuws; binnen een mum van tijd was hij een trending topic op Twitter. De reacties waren grotendeels positief.

Oud-president Clinton, wiens dochter Chelsea bij Collins in de klas zat, prijst zijn moed. "Dit is een belangrijk moment. Niet alleen voor de sport, maar ook voor de homo-emancipatie." Chelsea Clinton twitterde eerder ook al erg trots op hem te zijn.

En er kwam zelfs steun uit het Witte Huis. President Obama belde Collins op en noemde zijn beslissing moedig. Michelle Obama twitterde dat ze trots op hem was en dit een grote stap voorwaarts voor de VS is. Ze sloot af met de woorden: "We've got your back!"

Ook Ellen DeGeneres, voormalig sporters Martina Navratilova, Billie Jean King en Magic Johnson loofden Collins op Twitter.

Natuurlijk konden een paar negatieve reacties niet uitblijven. ESPN-verslaggever Chris Broussard noemde hem een zondaar en geen echte christen. NFL-speler Mike Wallace zei op Twitter niet te kunnen begrijpen waarom een top-atleet met andere mannen zou willen rotzooien.

Bekijk hieronder de reactie van Barack Obama:

AN