Sinds de oprichting van het monument in 1987 komen er elk jaar op 4 mei rond 20:00 mensen bij elkaar rond de grote roze driehoek op de Westermarkt in Amsterdam. De jaarlijkse herdenking wordt georganiseerd door MVS Gaystation, Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht, Homomonument, het netwerk Roze In Blauw van de politie Amsterdam-Amstelland en het COC Amsterdam.

De drie driehoeken van het homomonument staan voor Verleden, Heden en Toekomst. Die thema’s werden ook verwerkt in de toespraken die er de laatste jaren zijn gehouden.

Homomonument

Programma:
Om half acht vertrekt er een stille tocht vanaf de Westerkerk naar het Homomonument via de Prinsengracht, Leligracht, Herengracht, Raadhuisstraat en Westermarkt. Ensemble Excelsior, onder leiding van Jurjen Westeneng, verzorgt de muzikale omlijsting vanaf kwart voor acht. 
Na de twee minuten stilte om acht uur worden de toespraken gehouden waarna vertegenwoordigers van diverse LHBT-organisaties kransen leggen op de driehoek aan het water. Ter afsluiting kan het publiek langs de bloemen defileren.

Na afloop is er gelegenheid voor na praten in de Westerkerk onder het genot van koffie of thee. Aansluitend is er de gelegenheid een kort concert op orgel en panfluit bij te wonen. Jos van der Kooy en Mathijs Koene zullen enkele werken ten gehore brengen.