Kijk dat hij ineens zelfverklaard cabaretier is gaat nog wel, want laten we wel wezen; iedere halfleuke huisvrouw met een gekke anekdote is in ons land al vrij snel kleinkunst. En dat hij af en toe aanschuift bij ‘De Wereld Draait Door’ omdat hij een mening kan faken mag van mij ook. Maar hij heeft zijn ware aard getoond toen hij na de kritiek op het koningslied onmiddellijk zijn handen er vanaf trok en zei dat hij er zelf ook niet blij mee was.

Hoe niet blij?! Kijk, er is al veel over gezegd dus ik beperk me tot deze ene observatie. Toptennisser Richard K. zit in het feestcomité en vervolgens zit ineens zijn echtgenote Daphne D. in het team van tekstschrijvers? Dat lijkt me geen toeval. Daphne is zo’n lollige huisvrouw die af en toe een kittige anekdote publiceert in boekvorm of als column, maar daar word je geen liedschrijfster van kan ik u vertellen. Maar goed, Paul de leeuw zei terecht: als je ‘ja’ zegt moet je er ook achter staan en dat deed hij. Maar niet Ali B.

In de clip steekt hij vrij overtuigend en activistisch zijn drie vingers in de lucht en voegt er nog een lekkere ‘come on!’ aan toe. En hij zal ongetwijfeld net als veel andere BN-ers misschien twijfel hebben gehad over het lied, maar hij heeft het in staan rappen, hij heeft het staan acteren voor de camera en de volgende stap is dan: achter je product gaan staan. Het is een beetje zoals we met zijn allen naar Amalia keken afgelopen dinsdag, geen mooi kind en man oh man wat kijkt ze chagrijnig maar het is de kroonprinses dus we staan er achter.

Ik snap haar overigens wel hoor, want het duurde gewoon lang allemaal. Dat hele binnenwandelen van al die notabelen en royalties. En dan was er een Connexxion-bus ingezet om alle oud-politici van station Naarden-Bussum te halen want er was even geen treinverkeer mogelijk. En dan had Herman van Veen nog een liedje gemaakt waarvan niemand de tekst kon verstaan. Of zoals John Ewbank twitterde: ”Wat een kutlied en wat een kuttekst zeg, wie denkt die van veen wel dat ie is?!” Kijk dan snap ik wel dat je even moet gapen.

Maar als het om de X-Factor gaat heeft niemand enige twijfel over dinsdag. Er was een leuke man met een dolk, een gekke LARP-mevrouw uit Marokko, maar zelfs kamervoorzitster van Miltenburg in een knalrode jurk kon de thunder niet stealen van onze eigen koningin Maxima. Wat een plaatje in een prachtige jurk met een geweldige kroon op haar hoofd! Beatrix had er nog wel even voor gezorgd dat Mabel er bij zou lopen met een soort lawine op haar arm en Laurentien in zeventig meter hoogpolig tapijt, gewoon voor de zekerheid. Maar dat was niet nodig hoor.

Maxima hoefde niet eens te zingen, ze had de X-Factor al. De nieuwe koning speechte mooi en droeg een gezellige mantel, maar hij weet al jaren dat hij op elke officiele bijeenkomst totally outshined zal worden door zijn vrouw. En toch is zij niet de mediapersoon van de maand. Nee, die plek is ingenomen door de vrouw die in een klap haar imago van 33 jaar impertinente correctheid wist te relativeren door op het balkon van het paleis op de Dam ten overstaan van het hele volk haar eigen zoon nog even duidelijk de goede richting op te sturen. Zoals ze ongetwijfeld haar hele leven zal blijven doen. Ze stelt hem voor, hij zegt iets leuks en zij weet dondersgoed dat die microfoons open staan en laat dus nog even weten wie hier nou eigenlijk de baas blijft: ”Even Wuiven misschien?” 

Robbert Jan Proos