Ook mensen die geen melding of aangifte durven te doen vanwege hun seksuele geaardheid, of bijvoorbeeld zelf vermoeden dat de buurman of buurvrouw bedreigd wordt vanwege het feit dat hij of zij homo of lesbisch is, kunnen terecht bij Roze in Blauw.

Bij het netwerk werkt een groep politiemensen die is opgeleid om om te gaan met die meldingen en aangiftes en de belangen behartigt van burgers die gediscrimineerd, bedreigd of mishandeld worden vanwege hun geaardheid. Ze kunnen bijvoorbeeld de aangifte behandelen, het onderzoekdossier begeleiden en kennis delen binnen de organisatie.

Politie Roze in Blauw

Rotterdam richtte het meldpunt op omdat het nog niet vanzelfsprekend is dat burgers die homo, lesbisch, biseksueel of transseksueel zijn bedreigingen of mishandelingen vanwege hun geaardheid bij de politie melden.

“We willen als politie graag beter zicht krijgen op wat er onder die doelgroep speelt en daar ook daadwerkelijk iets mee doen”, meldt de politie op haar website. “Afgelopen jaren zijn er diverse incidenten geweest van pesten in de woonomgeving, maar ook mishandeling en bedreiging van mensen vanwege hun seksuele geaardheid. De politie vermoedt echter dat er ook nog veel incidenten niet gemeld worden. Daarom vindt de Eenheid Rotterdam het erg belangrijk om te starten met een meldpunt."

Het meldpunt is voor de inwoners van de omgeving Rotterdam, Dordrecht en alle andere plaatsen die vallen onder het verzorgingsgebied van de Eenheid Rotterdam. Mocht er een melding binnenkomen die niet voor deze eenheid bestemd is, wordt diegene doorgezet naar de juiste afdeling. Als een melding niet direct politieaandacht nodig heeft, maar juist moet worden doorverwezen naar een andere instantie, wordt dat ook geregeld.

Roze in Blauw is 24 uur per dag bereikbaar via 0800-7444477 of rozeinblauw@rijnmond.politie.nl