“Dit kan op de korte termijn veel erger zijn dan aids, omdat de bacterie agressiever is en meer mensen snel besmet”, zei Alan Christianson, een doctor in naturopathische medicatie, tegen CNBC.

Volgens William Smith van de US National Coalition of STD Directors kan het krijgen van deze soort gonorroe ervoor zorgen dat iemand in een septische shock raakt en binnen een paar dagen overlijdt. Er is nog niemand overleden aan HO41 en het is nog niet buiten Japan gekomen – maar er moet snel actie worden ondernomen om een wereldwijde verspreiding van het virus te voorkomen.

Gonorroe is een hele besmettelijke seksueel overdraagbare infectie die ook kan worden overgedragen worden zonder penetratie. Direct slijmvliescontact van de geslachtsdelen kan al voldoende zijn om een infectie op te lopen. De soa wordt veroorzaakt door bacteriën (gonokokken) die zich kunnen nestelen in de slijmvliezen van de penis, anus, vagina, keel en ogen. Door onbeschermd seksueel contact (seks zonder condoom) kunnen zowel mannen als vrouwen een gonorroe-infectie van de plasbuis oplopen. Bij vrouwen komen de infecties ook in de vagina voor. Als gevolg van orale seks (beffen of pijpen) kunnen infecties in de keel ontstaan. Een infectie in de anus ontstaat na onveilige anale seks.

Gonokokken die ongevoelig zijn geworden voor meerdere antibiotica vormen wereldwijd een toenemend probleem.

Klik hier voor meer informatie over gonorroe.