Wanneer wist je dat je homoseksueel was?

Ik was ongeveer veertien jaar toen ik me realiseerde dat ik homoseksueel was. Terwijl iedereen het op school over meisjes had, keek ik zelf alleen maar naar de jongens om me heen. Omdat mijn moeder uit Suriname en mijn vader uit de Nederlandse Antillen komt, was ik ontzettend bang om uit de kast te komen. Gelukkig kwam ik er rond mijn zestiende achter dat mijn allerbeste vriend ook homoseksueel was en naarmate we er vaker over spraken, besloten we dat we tegelijkertijd uit de kast zouden komen.

Hoe is dit precies gegaan?

Op gegeven moment waren we zeventien jaar oud en we vonden dat het hoog tijd was om onze ouders het nieuws nu eindelijk te vertellen. Ik vond het eigenlijk behoorlijk eng en daarom ging mijn beste vriend als eerste. Het bleek een succesverhaal. Zijn ouders waren onwijs enthousiast en gunden hem gewoon een goede toekomst. Het was toen mijn beurt maar elke keer als ik bijna zover was, krabbelde ik uiteindelijk toch weer terug. Ik durfde gewoonweg niet.

Hoe ben je uiteindelijk toch uit de kast gekomen?

Op gegeven moment was er alweer bijna een week voorbij en ik moest en zou het gewoon nog voor het einde van de week vertellen. Dat was namelijk de afspraak met mijn beste maatje. In diezelfde week was ik op gegeven moment lekker bezig op Gay.nl. Ik zat er om andere jongens te leren kennen en ik heb er ook al een paar leuke dates aan overgehouden. Ineens kwam mijn moeder de kamer binnen en ik probeerde de site nog snel weg te klikken, maar mijn computer liep toen vast. Het enige wat zichtbaar bleef, was het logo van Gay.nl.

Hoe reageerde je moeder?

Mijn moeder vroeg wat ik te zoeken had op Gay.nl waarop ik antwoordde dat ik er veel vrienden had zitten. Haar reactie was dat ik niet met dat soort mensen moest omgaan en dat het niet goed voor me zou zijn. Ik realiseerde me dat de tijd was aangebroken het te vertellen dus ik stelde haar de vraag wat er zou gebeuren als ik het zelf zou zijn. Wat volgde was een groot drama wat gepaard ging met een hoop tranen. Ik ben enig kind en nu was haar enige zoon homoseksueel. Ze baalde dat ze geen kleinkinderen meer zou krijgen en bovendien was dit niet goed volgens onze culturele normen en waarden.

Hoe is dit uiteindelijk afgelopen?

Mijn vader kwam er toen ook bij en hij reageerde eigenlijk heel nuchter. Het enige dat hij te zeggen had, was dat ik mijn moeder niet moest lastigvallen door iedere week een ander vriendje mee naar huis te nemen. Dat was eigenlijk best een normale opmerking en uiteindelijk heb ik ze er ook beiden van kunnen overtuigen dat ik nog steeds mezelf ben maar toevallig op mannen val. Dankzij Gay.nl heb ik dus niet alleen een paar leuke dates gehad, maar de site heeft me ook geholpen uit de kast te komen toen ik het zelf niet durfde.