Dinsdagavond vertegenwoordigde Anouk Nederland met het liedje Birds tijdens de eerste halve finale van de 58e editie van het Eurovisie Songfestival in Malmö in Zweden.

Het is voor het eerst sinds 2004 dat Nederland door is naar de finale van de liedjeswedstrijd. De laatste keer was dat met het nummer Without You van Re-Union.

Ook Moldavië, Litouwen, Ierland, Estland, Wit-Rusland, Denemarken, Rusland en België zijn door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Nederland kwam als laatste finalist uit de envelop. De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival wordt donderdag 16 mei uitgezonden en de finale twee dagen later.

Mocht Nederland winnen, dan zou dat voor het eerst in 38 jaar zijn. De Deense zangeres Emmelie De Forest is de grote favoriet dit jaar. Vorig jaar won Zweden met Euphoria van de half-Marokkaanse zangeres Loreen.

Nederland was al bij de eerste editie van het Songfestival in 1956 van de partij en deed sindsdien 53 keer mee. Slechts vier keer boekte Nederland de overwinning, namelijk met Corry Brokken (Net Als Toen, 1957), Teddy Scholten (’n Beetje, 1959), Lenny Kuhr (De Troubadour, 1969) en Teach-In (Ding-A-Dong, 1975).

Op een vraag tijdens de persconferentie of het belangrijk is een homo-icoon te zijn, antwoordde Anouk: "Of mensen homo zijn of niet, ik ben hier gewoon om mijn liedje te doen. Ik zing voor mensen".

Bron: NU.nl