Finland, Azerbeidzjan, Malta, IJsland, Griekenland, Armenië, Hongarije, Noorwegen, Georgië en Roemenië zijn door naar finale!

Zij voegen zich bij Nederland, Zweden, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Moldavië, Litouwen, Ierland, Estland, Wit-Rusland, Denemarken, Oekraïne, Rusland en België.


Het live-verslag van de tweede halve finale heb je kunnen lezen op Twitter! www.twitter.com/gay_nl


Telegraaf-journalist Richard van de Crommert heeft op de site van de Telegraaf geschreven dat de Tros niet wil dat Anouk het Songfestival wint. De kosten van het organiseren van het liedjesfeest zijn te hoog. Duitsland en Azerbeidzjan hebben er beide 35 miljoen euro aan uitgegeven. Sietse Bakker (EBU) bevestigt dat het organiserende land minstens 10 miljoen euro kwijt is. 


Het Snoepje van de Week is dit keer in Songfestival-stijl! Het artikel verschijnt later vandaag op de site, hier alvast een voorproefje (Azerbeidzjan):


Het management van Anouk heeft woensdag de officiële videoclip van Birds gelanceerd. De video doet denken aan Black Swan en past perfect bij het dramatische nummer. Schitterende video!


De EBU (organisator van het Songfestival) heeft er bewust voor gekozen om Anouk als laatste te noemen. Dat zegt Sietse Bakker van de EBU. "De voorspelbare landen zitten niet bij de laatste enveloppen want je wilt de spanning opbouwen. Omdat Nederland al acht jaar op de finaleplaats wacht, dachten we dat die drie minuten er ook nog wel bij konden," aldus Bakker tegen Omroep West. Ruim 3,7 miljoen Nederlanders hebben de spanning live op tv meegemaakt dinsdagavond.  


Loreen gaat tijdens de finale zaterdag live haar nieuwe single ten gehore brengen. Traditiegetrouw zal ze de finale wel openen met Euphoria.


Tros-coryfee Daniel Dekker heeft in zijn radioshow bekendgemaakt dat Cornald Maas en Eric van Tijn de Nederlandse vakjury vormden. Omdat dit niet bekend had mogen worden, moeten Maas en Van Tijn nu vervangen worden. Maas was in eerste instantie pissig, maar heeft de excuses van Daniel Dekker geaccepteerd. Daniel Dekker verzorgt (samen met Jan Smit) het commentaar tijdens de live-shows en is vele malen minder populair dan Cornald Maas, die dat jarenlang heeft gedaan maar na een zure opmerking over Sieneke niet gevraagd werd door de Tros. We vermoeden dat er daarom wel eens sprake kan zijn van opzet van de kant van Dekker. Wie er in de nieuwe vakjury plaatsnemen moet geheim blijven. Wij vermoeden dat Paul de Leeuw een goede kans maakt.


De Zweedse winnares van het Songfestival van vorig jaar, Loreen, heeft tegen de BBC gezegd dat Birds van Anouk haar favoriete nummer is dit jaar. En Anouk heeft meer belangrijke vrienden want Perez Hilton tweette het volgende:


Voormalig Songfestival-deelnemer Sieneke heeft in Koffietijd haar mening over de act van Anouk gegeven: "Ik hou meestal wel van subtiel, maar toen ik de eerste repetitie zag had ik niet verwacht dat Anouk die kleding ook echt aan zou doen. Het is zo simpel, zo zwart. Eigenlijk te simpel. Ik had voor een kleurtje gekozen, maar iedereen heeft een eigen kledingsmaak. Als ze daar met een baljurk had gestaan, was het niet anouk geweest. Hieronder nog even de niet zo subtiele act van Sieneke:


'Anouk wint!' Kent u die uitdrukking? Dominee Gremdaat wel. Hij heeft een video opgenomen als ode aan het achter je mening staan. Bekijk hier hieronder:


Dinsdag is tijdens de persconferentie na afloop van de eerste halve finale gebleken dat Anouk zaterdag in de eerste helft van de show zal gaan optreden. Anouk viel op tijdens de persconferentie. Ze zei: "Ik zie mensen juichen als ze in de eerste helft zitten én als ze in de tweede helft zitten. Wanneer moet ik nou blij zijn?". Op de vraag of het tijdens het Songfestival belangrijk is een homo-icoon te zijn, antwoordde Anouk: "Het maakt me niet uit of ik voor homo's of hetero's zing, ik zing voor mensen."


Gordon heeft de afgelopen weken menig moment aangegrepen om zijn mening over de deelname van Anouk te ventileren. In Veronica Magazine zei de conflict-zanger zeker te weten dat Anouk de finale niet zou halen. Anouk bewees het tegendeel, in tegenstelling tot Gordon die het met de Toppers niet haalde en in 1990 al eens onsuccesvol meedeed aan het Nationaal Songfestival. Daar hebben we de beelden van: