Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de zogenoemde BES-eilanden) hebben sinds 2010 de status van bijzondere gemeenten binnen Nederland en sinds 2012 geldt op die eilanden ook de Nederlandse huwelijkswetgeving – dus ook het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. In december 2012 trouwde al een paar van gelijk geslacht op Saba.

Het nieuws van het huwelijk ging als een lopend vuurtje over het eiland en de rest van de Caraïben. Betty Engelhardt besloot met protestborden bij het stadhuis te gaan staan en luidkeels haar ongenoegen te uiten tegen het huwelijk. “Bonaire is Sodom en Gomorra geworden”, zei Engelhardt. “De kinderen op Bonaire zijn niet gelijk aan de Nederlandse kinderen. Maar twee mannen nemen nu wel de rol van vader en moeder. Het is een trieste dag voor Bonaire. Ik vind het jammer dat personen van buiten Bonaire propaganda komen maken voor het homohuwelijk op ons eiland. Waar zijn onze religieuze leiders?”

Dat het opengestelde huwelijk erg gevoelig ligt bij veel inwoners van de Nederlands-Caribische eilanden, maakt de twee echtgenoten niet uit. “Controverse en kritiek krijg je overal. We blijven in onszelf geloven en blikken vooruit", zeiden ze.
De twee zijn speciaal naar Bonaire gekomen om te trouwen, omdat op hun thuiseiland Aruba - net als op Curaçao en Sint Maarten - het huwelijk niet is opengesteld voor homokoppels. Sinds een vonnis van de Hoge Raad zijn Aruba, Curaçao en Sint Maarten wel verplicht een huwelijk van een paar van gelijk geslacht dat in ander rijksdeel wettig gesloten is, te erkennen en in te schrijven in de burgerlijke stand.

De Arubaanse parlementariër Desiree Croes en haar echtgenote Benvinda de Sousa waren de getuigen bij het huwelijk van Baiz en Torrealba. Croes probeert op Aruba zowel in het parlement als daarbuiten bewustzijn te creëren voor het homohuwelijk.

(Bron: Caribisch Netwerk)