De leden van het Britse Lagerhuis stemden dinsdag met 366 vóór en 161 tegen de wet voor het homohuwelijk, die nu naar de Eerste Kamer gaat voor beraad. Waarschijnlijk zal de wet daar volgende maand veel tegenstand krijgen, vooral van de 26 bisschoppen die daar een plaats hebben.

Cameron was gedwongen om een deal te sluiten met de oppositiepartij Labouw Party om de wet aan te nemen, aangezien veel leden van zijn eigen partij ertegen waren.

Groot-Brittannië kreeg niet te maken met massaprotesten als in Frankrijk, maar er waren wel demonstranten die buiten het Lagerhuis protesteerden toen daar maandag werd gedebatteerd over de wet. 

Homohuwelijk Groot-Brittanië

De conservatieve oud-minister Norman Tebbit claimde dinsdag dat het open huwelijk kon leiden tot een lesbische koningin die een erfgenaam ter wereld zou brengen door kunstmatige inseminatie.

“Als we een koningin hebben die lesbisch is en ze trouwt met een andere vrouw en ze besluit een kind te nemen en ze baart een kind, is dat kind een troonopvolger?” zei hij tegen magazine The Big Issue.