“We zien in dat veel mensen zullen vinden dat deze verandering niet ver genoeg gaat, maar gezien de geschiedenis van het bloedsysteem in Canada, zien we dit als een eerste en verstandige stap vooruit in dit beleid”, zei professor Dana Devine van Canadian Blood Services. Er zal opnieuw naar het beleid worden gekeken als er nieuwe data verschijnt en nieuwe technologieën worden toegepast.

Bloed donerenIn november vorig jaar besloot minister Edith Schippers dat mannen die seks hebben met mannen (MSM) niet mogen worden toegelaten als bloeddonoren in Nederland. Ook bloedbank Sanquin blijft erbij dat MSM’s een hoger risico met zich meebrengen om besmet bloed te leveren. Volgens de organisatie gaat het daarbij om het gedrag van mensen en niet om hun geaardheid. “Als je kijkt naar de hiv-monitor dan kun je zien dat het risico op hiv-overdracht [bij MSM’s] ongeveer honderd keer zo groot is als bij mannen met heteroseksuele seks”, zei een woordvoerder van Sanquin.

Homobelangenorganisatie COC pleit al jaren voor het opheffen van het verbod. Het huidige beleid leidt volgens oud-voorzitter Vera Bergkamp tot de ‘onrechtvaardige situatie dat een heteroseksueel die in de kroeg elke week een andere partner oppikt en daar onveilige seks mee heeft wél bloed mag doneren, terwijl een homoseksueel die al 25 jaar een monogame relatie met zijn vriend heeft dat niet mag’.

Ook in België wordt je als mannelijke donor afgewezen als je homoseksuele contacten hebt gehad, omdat dat wordt gezien als een risicofactor op overdracht van besmettelijke aandoeningen zoals aids en hepatitis.