Als directeur van CENESEX (het nationaal centrum voor seksuele opvoeding), heeft Mariela een belangrijke rol gespeeld in het verbeteren van homorechten in een land waar homo’s ooit nog in werkkampen werden gestopt. Toch is het dagelijks leven van de roze Cubanen nog steeds niet altijd rooskleurig.

In het Mexicaans sportblad Esto zegt Castro dat ze eerst uitgenodigd was om covoorzitter van de Outgames te worden, maar dat die uitnodiging is teruggetrokken. Ze zou alleen nog als gewone spreker welkom zijn. Castro vermoedt dat haar uitnodiging door politieke druk uit Nederland en Miami werd teruggetrokken. Ze bevestigt dat de Belgische regering niets te maken heeft met deze ‘politieke manipulatie’.

Castro zou de organisatie van het sportevenement gevraagd hebben hoe ze gediscrimineerd kan worden om haar politieke ideeën, als ze een voorvechter van mensenrechten is.

Het Cubaanse team wel zal deelnemen aan de Gay Games in 2014 in Cleveland.

UPDATE: Jean-Yves Duthel, covoorzitter van de conferentie, zegt dat Espín niet is gekozen als covoorzitter tijdens World Outgames omdat ze een actieve politica is, en de organisatie wil niet dat politici de conferentie leiden. Hij ontkent dat de politiek zich heeft bemoeid met die beslissing.