Je sekspartners waarschuwen als je een soa hebt opgelopen is voor menigeen toch even een dingetje. Niet iedereen pakt zomaar de telefoon en slaat aan het bellen: 'Hé hallo, met mij! Hoe gaat ie? Ik wilde je even vertellen dat ik gonorroe heb opgelopen.' Toch is het belangrijk dat je de persoon of personen met wie je seks hebt gehad waarschuwt als je positief bent getest op een soa. Wel zo fijn voor je sekspartner, hij kan zich dan ook laten testen en indien nodig een behandeling krijgen. En door te waarschuwen kun je voorkomen dat je sekspartner onbedoeld een soa doorgeeft aan iemand anders. 

Makkelijker maken
Om het eenvoudiger te maken om je sekspartners te waarschuwen, zijn de GGD’en van Amsterdam en Rotterdam-Rijnmond vorig jaar een proef begonnen met Suggest A Test. Het is een makkelijke en duidelijke manier om je sekspartners te informeren. En volledig anoniem, als je dat wilt. Liesbeth Vasen, sociaal verpleegkundige bij de GGD Rotterdam-Rijnmond, legt uit hoe het werkt: 'Ben je positief getest op een soa, dan krijg je een unieke code mee. Als je de code invult op Suggestatest.nl, kun je via deze website een waarschuwing versturen naar je partners, per mail of sms. De verpleegkundige van de soapoli maakt het tekstje voor jou aan. Daarin staat uitgelegd welke soa er is gevonden, wat het precies is, en hoe en waar je je kunt laten testen en eventueel behandelen.' Via Suggest A Test kun je ook sekspartners voor hiv waarschuwen. Doe je dat liever niet, dan belt de GGD persoonlijk en wordt je sekspartner uitgenodigd op de poli. 

 

Verantwoordelijkheidsgevoel
Ook in regio's waar Suggest A Test nog niet wordt gebruikt, kan de GGD-verpleegkundige je partners waarschuwen als je zelf liever anoniem blijft. Je geeft de namen en telefoonnummers door, de GGD legt dan het contact. Veruit de meeste mannen laten juist wél weten dat zij de afzender zijn, is de ervaring van Vasen. 'Wij hadden verwacht dat de meeste mannen ervoor zouden kiezen hun partners anoniem te waarschuwen. Het is mooi om te merken dat ze het belangrijk vinden om hun partners te informeren. Het getuigt van verantwoordelijkheidsgevoel.’ 

Met de ogen rollen
Silvio (24, uit Amsterdam) werd onlangs positief getest op chlamydia. Ook hij koos ervoor zijn partners niet anoniem te laten informeren. 'Ik moest zeven jongens waarschuwen. Natuurlijk rolde ik echt wel even met m'n ogen toen ik bedacht dat ik het hen allemaal moest vertellen. Ik zette me snel over m'n schaamte heen. Het is nooit leuk om te horen dat je misschien een soa hebt. Maar het is nog vervelender als iemand jou níet vertelt dat je misschien een soa hebt opgelopen. Het zou eigenlijk heel normaal moeten zijn dat je elkaar waarschuwt. Je voorkomt dan dat nog meer mensen iets oplopen.'

 


Wat doe jij?
Vind jij het lastig om je partners te waarschuwen als je positief bent getest op een soa? Of heb je er geen problemen mee? Lees meer en praat mee over het onderwerp op Facebook. Bekijk ook de video over partnerwaarschuwing op Man tot Man onder de tab Test jezelf: wat als je een soa hebt?