De Nederlandse ambassadeur doelde met zijn uitspraken vooral op een veroordeling in Souk Al Arbaa. Daar kregen twee mannen zware gevangenisstraffen voor homoseksualiteit – namelijk zes maanden voor de een en zelfs drie jaar gevangenisstraf voor de andere. Het Marokkaanse Wetboek van Strafrecht geeft dergelijke straffen wanneer ‘mannen buiten hun natuurlijke aanleg’ seks hebben met een andere man.

“Voor mij is het een anachronisme dat homoseksualiteit in Marokko nog altijd wordt beschouwd als een misdaad”, zei Strikker op zijn Facebookpagina. Daar voegde hij aan toe dat het vonnis wat hem betreft in strijd is met artikel 1 van de VN-Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Aan persbureau AFP heeft Strikker laten weten nog hoop te hebben ‘dat homoseksuelen op een dag in Marokko worden geaccepteerd als volwaardige burgers en niet als zieken of criminelen’.

Op Marokkaanse sites in Nederland werd veel kritiek gegeven op de uitspraken van Strikker, terwijl mensenrechten- en LHBT-organisaties in Marokko juist enthousiast reageerden. “Dit is zeer positief van de Nederlandse ambassadeur. We zijn blij met de actieve opstelling”, schreef een lid van de Marokkaanse LHBT-organisatie Kif-Kif.

Strikker werd afgelopen maandag bij het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen. Het gesprek is volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ‘in goede harmonie’ verlopen.