Het begint al met een politiepunt op het station van Antwerpen. Daar wordt aan deelnemers en toeschouwers die de stad instromen het politiepamflet Have a safe pride in Antwerp gegeven, die de gasten een goed en welkom gevoel zal geven. Twee politiemensen zullen er ook persoonlijk de bezoekers verwelkomen en duidelijk maken dat het hele korps zich inzet voor een leuke en veilige belevenis in 't Stad.

"Dit is een samenwerking tussen de diensten Evenementen, Openbare Orde en Diversiteit, ondersteund door Communicatie”, zei Kristof De Busser. Zoals voor alle publieke gebeurtenissen van enige omvang schatten wij de risicodreiging op vele vlakken in. Zo voorzien wij dat er mensen met negatieve bedoelingen kunnen aanwezig zijn. Wij zetten op welbepaalde plekken een passend aantal politiemensen zichtbaar in, aangevuld met collega's in burgerkledij. Wij willen geen incidenten, maar fatsoenlijke begeleiding."

Hoofdinspecteur De Busser pleit voor het consequent melden van agressie tegen LHBT’s. Het aantal meldingen moet echt evenredig zijn aan het aantal feiten. Het justitieapparaat is er klaar voor: op het Antwerpse Parket is er een referentiemagistraat die uitsluitend bevoegd is voor haatmisdaden, zoals het lastigvallen van gays, racisme en xenofobe aanvallen.

Ook tijdens het WOGA is de Antwerpse politie via het Netwerk Diversiteit opvallend actief – al vanaf de opening. Vervolgens organiseren ze een workshop tijdens de internationale Mensenrechtenconferentie en nemen deel aan de proeven van de Mr. Gay World-verkiezing. Het blauw is zichtbaar aanwezig in de Ladies en Rainbow Village en bij de opening van de Antwerp Pride op de Draakplaats, de Pride zelf en de verschillende slotevenementen. De homohoreca mag rekenen op een discreet toeziend oog, niet-geüniformeerd maar met een zichtbaar politielintje om de aanspreekbaarheid te bevorderen.

"Zelfs de screensavers van alle computers van het Antwerpse politiekorps zullen mijn collega's eraan herinneren dat Antwerpen duizenden LHBT's van over heel the globe ontvangt", aldus De Busser. Ook het personeelsmagazine De Pol geeft uitvoering aandacht aan dit evenement. Met een aangepaste advertentie geeft de politie ook thuis in het programmaboek van de WOGA.

(Bron: ZiZo)