Ambtenaren zijn er om de wet uit te voeren. Als je die wet niet wilt uitvoeren, dan moet je ook niet bij de overheid gaan werken. Zo simpel is het. Als je vegetariër bent ga je ook niet in een shoarmazaak werken om vervolgens alleen maar de salades te verkopen. De redenering lijkt zo simpel. Daar kan toch niemand tegen zijn? Slechts drie partijen in de Kamer zijn dat wel. De SGP, de ChristenUnie en het CDA. Samen goed voor 21 van de 150 zetels.

Mona Keijzer voerde het woord namens het CDA. En ze begon fantastisch. Zelf is Mona Keijzer voor het homohuwelijk. Ook het CDA is dat, stelde ze. En dat is vooruitgang. Bij de invoering van het homohuwelijk in 2001 was het CDA nog tegen. Mona Keijzer vervolgt met te zeggen dat ze zelf als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand helemaal geen problemen heeft met het trouwen van homo’s en lesbiennes. Het leek even alsof we er een nieuwe medestander bij hadden. 

Maar dan gaat het mis. Ze probeert uit te leggen waarom het CDA dan toch voor de weigerambtenaar is. Gewetensbezwaren kunnen heel diep zitten, stelt ze. Zo diep, dat je op punten de wet niet hoeft uit te voeren. Gewetensbezwaren tegenover het homohuwelijk zitten ook dieper dan andere gewetensproblemen. Zo zijn er mensen die voor de tweede keer trouwen. Of christenen die met een moslim willen trouwen. Mag je die dan ook weigeren? Nee, zo stelt Keijzer. Gewetensbezwaren tegen homo’s zitten per definitie dieper dan andere bezwaren. Sterker nog. Er is een onderscheid te maken tussen integere en niet integere gewetensbezwaren. Gewetensbezwaren tegen homo’s en lesbiennes die willen trouwen is integer. Maar gewetensbezwaren tegen andere vormen van het huwelijk niet, vindt Keijzer. 

Mona Keijzer heeft onbedoeld precies de reden gegeven waarom we zo snel mogelijk van de weigerambtenaar af moeten. Discriminatie van homo’s en lesbiennes is niet minder erg dan discriminatie op basis van ras, religie of geslacht. Het gelegaliseerde onderscheid dat weigerambtenaren mochten maken tussen homo’s en hetero’s is gebaseerd op een fundamenteel verkeerde afweging. Een afweging die kwetsend is voor homo’s en lesbiennes in Nederland.

Tamara Venrooy-van Ark, Tweede Kamerlid voor de VVD
(samen geschreven met:) Lennart Salemink, beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de VVD