Danielle Powell had nog maar één semester te gaan op de Grace University toen ze werd geschorst wegens ‘immoreel gedrag’, waaronder ‘homoseksuele handelingen’, ‘seks voor het huwelijk’ en ‘overspel’. De religieuze universiteit trok haar studiebeurs in, waardoor ze bleef zitten met $6000 studieschuld.

De school beloofde haar dat ze door mocht studeren als ze deel nam aan een programma waarbij ze hulpverlening kreeg en regelmatig naar de kerk moest gaan. Toen ze weigerde mee te werken en de school erachter kwam dat ze nog steeds een relatie met een vrouw had, werd ze permanent geschorst.

Danielle was al op zoek naar een andere universiteit, maar werd door Grace verteld dat ze niet zal worden overgeplaatst en drie en een half jaar aan cijfers kwijtraakt als ze de studieschuld niet terugbetaalt. 

Zonder geld en opties begonnen Powell (rechts) en haar vrouw Michelle Rogers (links) een online petitie om de universiteit over te halen de studieschuld in te trekken. Onder die petitie staan inmiddels al meer dan 30.000 handtekeningen.