Het homohuwelijk is nog maar in veertien landen ter wereld erkend en Lomba wil koppels in andere landen de kans geven om gebruik te maken van die mogelijkheid in België. Meer dan een computer, een internetverbinding en een webcam hebben ze daar niet voor nodig.

Eric Lomba

Op de website van de Franse organisatie Tous Unis Pour L’Egalité (allemaal voor gelijkwaardigheid) wordt Eric Lomba aangeprezen als hét middel voor LHBT’s om toch te kunnen trouwen.

“Onze gemeente telt amper vijfduizend inwoners, dus er zijn hier geen huwelijken aan de lopende band zoals in Antwerpen, Brussel of Luik”, zei Eric Lomba aan Nieuwsblad. “Ik ben blij dat ik dit kan doen, want in Marchin is een huwelijk eerder uitzonderlijk. We doen het dan altijd op het gemak, met een muziekje en een drankje en een beetje protocol. Via het internet gaat dat natuurlijk niet zo goed.”

“Ik ben zelf geen homo en ik ben ook niet getrouwd, maar ik ben wel voorstander van de vrijheid. Als ik een huwelijk voltrek voor buitenlanders, heeft dat natuurlijk geen wettelijke basis. Maar het gaat om het symbool: het homohuwelijk bestaat bij ons al tien jaar en onze maatschappij is niet teloorgegaan. Dat moeten de andere landen beseffen.”

Sinds de start van de campagne in maart voltrok Lomba al twee huwelijken van homokoppels in Frankrijk, waar het homohuwelijk intussen ook is goedgekeurd. En vorige week verbond hij Claudia en Claudia, twee lesbische vrouwen uit Chili, in de echt. “Ik spreek geen Spaans, maar mijn secretaris gelukkig wel. Dus kon hij vertalen. Er waren wat problemen met de internetverbinding, maar alles is goed gegaan.”

Lomba kreeg intussen al assistentie van zijn collega Isabelle Albert (PS), die vanuit het stadhuis in haar gemeente Oreye (Oerle, net over de taalgrens bij Tongeren) onlangs een dubbel huwelijk voltrok in Tel Aviv. Nu het homohuwelijk in Frankrijk wel wettelijk is, richt de organisatie zich op andere landen. “Laat ze maar komen”, zei Eric Lomba. ‘Ik wil iedereen die kans geven.”

(Bron: Nieuwsblad.be)