Waarom heb je je opgegeven?
Ik heb het Britse origineel gekeken, dat vond ik heel spannend. Ik dacht toen dat zo’n programma in Nederland niet gemaakt zou kunnen worden. Hier verzandt het dan vaak in gesponsorde formats, waarbij je minimaal vijf seconden glimlachend de voorkant van een pak bakmix naar de camera toe moet houden. Later las ik ergens dat Omroep MAX het ging maken, langzamerhand kwam toen het idee om me op te geven. Hoe het verder is gelopen? We hadden twee castings en voor ik het wist, of me kon bedenken, mocht ik meedoen!

Er doen wel héél veel mensen mee die in de zorg lijken te werken; jij bent co-assistent, er is een laborante, etc, is dat toeval?
Ik denk het wel, hoewel er natuurlijk wel héél veel taart wordt gegeten op verpleegafdelingen. In eerste instantie dacht ik dat ik daardoor niet gekozen zou worden om mee te doen aan het programma. De tweede casting had ik met samen Rutger, ook jong en in de zorg, zijn eclairs waren véél beter, ik had ze nog nooit gemaakt. Ik dacht: ”Hij heeft het beter gedaan, én we lijken voor het publiek te veel op elkaar, dus ik zal niet gekozen worden”. Tot mijn verbazing mochten we tóch allebei meedoen.

Was je fan van het Britse origineel?
Ja, en daar doen meer deelnemers aan mee. De Nederlandse makers zijn volgens mij ook fans geworden, dat zie je denk ik ook wel terug. Het is een vrij trouwe vertaling geworden van het Britse concept. Toen we met zijn tienen voor het eerst de tent van binnen zagen, stonden we wel even te glunderen.

Het blijft reality; waren er heftige momenten die niet door de camera's gefilmd zijn?
Het realitylaagje blijft gelukkig heel dun, er gebeurt ook veel meer voor de camera dan uiteindelijk in de afleveringen is gebruikt. Volgens mij is er nog veel meer gehuild. De emoties lopen hoog op. De meeste kandidaten hebben de hele week gewerkt en de opdrachten voorbereid. Na een heel weekend bakken ben je dan doodmoe. Als het baksel dan ook nog totaal mislukt is, liggen de emoties aan de oppervlakte. We werden ook niet echt gevolgd door de camera’s buiten het bakken en de quootjes om. Van andere realityprogramma’s, zoals RuPaul’s Drag Race, weet ik dat kandidaten zonder camera’s überhaupt geen contact hebben. Bij ons ging het echt om het bakken.

 

Foto's: Victor Arnolds

Wie zag je als je grootste concurrentie?
Toen ik voor het eerst alle kandidaten zag was ik behoorlijk onder de indruk. Ik wilde er voornamelijk níet als eerste uit! Je grootste vijand ben je uiteindelijk zelf. Zolang je geen fouten maakt kan je redelijk lang overleven. Van Erna had ik écht heel veel verwacht, maar de zenuwen, tijdsdruk en camera’s zijn een onvoorspelbare factor. Rutger heeft echt heel veel ervaring en techniek, zeker voor een jong iemand. Evert treedt niet snel uit zijn comfort-zone. Zijn opdrachten zijn mede daardoor technisch altijd uitstekend. Je zal hem nooit op een slappe bodem betrappen.

Wat fijn dat je vriend Steve heel vanzelfsprekend in je introfilmpje komt, waarin ze laten zien dat het feit dat je een vriendje hebt de normaalste zaak van de wereld is, maakte je je daar zelf nog zorgen over?
Eigenlijk niet. Het heeft denk ik weinig zin om je daar zorgen over te maken. Voor mij is mijn geaardheid inderdaad de normaalste zaak van de wereld, ik wil geen rekening houden met mensen die daar misschien anders over denken. Dat zeg ik misschien wel makkelijk. Homoseksualiteit is in de zorg niet écht een taboe te noemen, ik krijg zelden negatieve reacties.

Hoe gezellig was Martine Bijl?
Héél gezellig! Je merkt ook dat ze oprecht meeleeft met iedereen. Volgens mij heeft ze alle deelnemers na afloop een kaartje gestuurd.

Hoe heftig heb je de opdrachten van tevoren geoefend?
Co-schappen kosten vrij veel tijd, toch wel 50-60 uur per week. Er was dus niet altijd tijd om alles tot in de puntjes uit te werken. Ik gokte er een beetje op dat als ik één opdracht in ieder geval goed deed, en de technische opdracht niet verpestte, ik het wel een tijdje uit zou kunnen zingen.

Hoe uitgebreid of summier was de instructie/uitleg bij de technische opdrachten nu precies?
Het was vrijwel altijd een lijst met ingrediënten en niets meer. Je moest dus zelf bedenken hoe het eruit ging zien, hóe je de ingrediënten ging combineren en hoe warm en lang je alles ging bakken. In één geval stond er “eieren”, terwijl er slechts één ei nodig was om te bestrijken, veel kandidaten hebben toen meerdere eieren in het beslag verwerkt. De Winston had eigenlijk de meest uitgebreide instructies, met tekeningen hoe we moesten vlechten. Niemand wist alleen hoe zo’n ding eruit zag.

Heel Holland Bakt gaat vooral over taarten en brood enzo, maar wat zijn eigenlijk je specialiteiten in de keuken?
Legio, ik houd me erg veel bezig met eten. Doordeweeks kook ik wel vaak snel iets makkelijks, omdat ik soms laat thuis kom. Ik heb een redelijke collectie kookboeken om door te bladeren, ik kook er niet vaak uit, behalve Ottolenghi.

Heb je weleens iemand z'n hart veroverd met een taart of ander gerecht?
De eerste keer dat Steve bleef slapen had ik geen ontbijt in huis, we hebben toen ontbeten met de red velvet taart die ik de dag daarvoor had gebakken. Hij zegt nu altijd dat hij tóen zeker wist dat hij verliefd was. Volgens mij zegt hij dat ook over mijn frambozen-witte-chocolade brownies, cheesecake, meatloaf, biefstuk, melanzano, kip-pompoen-vijgentajine en bosbessenpannenkoeken.

Zonder iets te verklappen: wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd van je deelname aan Heel Holland Bakt?
Cliché maar: de waarde van het KISS-principe (keep it simple stupid). Ik ben soms de mist ingegaan met overgecompliceerde concepten, terwijl een perfect uitgevoerd eenvoudiger recept vaak veel meer indruk maakt.

Heel Holland Bakt is iedere woensdag om 20:30 uur te zien bij Omroep MAX (Nederland 1). Bekijk hieronder de uitzending van vorige week:

Get Adobe Flash

MartijnT