Op dit moment is homoseksualiteit in 38 van de in totaal 49 landen ten zuiden van de Sahara een misdaad waar wettelijke straffen op staan. In vier van die landen kunnen homoseksuelen de doodstraf krijgen. Het rapport 'Making Love a Crime' van Amnesty International analyseert de invloeden van de antihomowetten op homoseksuelen in deze landen. Hieruit blijkt dat mensen geregeld worden gearresteerd. Ze krijgen vaak een celstraf van 3 jaar zonder proces.

In Kameroen worden volgens Amnesty dagelijks mensen gearresteerd op een 'homoseksueel' uiterlijk. Nigeria voerde in mei een antihomowet in met een maximale celstraf van 14 jaar. Uganda is sinds 2009 bezig met het invoeren van een wet die de doodstraf voor homoseksuelen mogelijk maakt. Dit is in Mauritanië, in het noorden van Nigeria, het zuiden van Somalië en in Sudan al het geval.

Momenteel wordt homoseksualiteit maar in enkele landen in Afrika geaccepteerd. Zuid-Afrika kent een grondwet die vrijheid biedt voor seksuele oriëntatie en voerde in 2006 het homohuwelijk in. Desondanks registreerde Amnesty zeven dodelijke verkrachtingen van homoseksuelen in het land in 1 jaar tijd. Waarschijnlijk is dit aantal hoger.

Bron: Volkskrant