D66-Kamerlid Pia Dijkstra kaartte aan dat homo's tot twee keer vaker slachtoffer van geweld en bedreiging zijn dan heteromannen en -vrouwen. Ook voelen homoseksuelen zich vaker onveiliger. Dit bleek uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Andere onderzoeken bevestigen dit beeld, zei Dijkstra. 'Als homo moet je jezelf kunnen zijn, het is te triest voor woorden dat blijkt dat dit niet kan'. Ook drong ze er bij de minister op aan zogeheten 'Roze in Blauw'-teams landelijk in te zetten. Dit zijn speciale teams van de politie die zich bezighouden met geweld tegen homoseksuelen en transgenders.

Opstelten liet weten dat er wordt gewerkt aan de landelijke inzet van Roze in Blauw, maar wanneer deze teams precies aan de slag kunnen, kon hij niet zeggen. Hij komt daar in een brief nog op terug. De minister sprak verder zijn zorgen uit over het toenemende geweld tegen homo's. 'We moeten ervoor zorgen dat homoseksuelen zich net zo veilig voelen als anderen', aldus de minister.

De Tweede Kamer ging ook akkoord met een voorstel om de komende 5 jaar te controleren of er wel homovoorlichting op scholen wordt gegeven. Scholen zijn sinds december 2012 verplicht de voorlichting te geven.

Volgens D66-Kamerlid Pia Dijkstra is de voorlichting over seksualiteit en seksuele diversiteit 'van groot belang voor alle homojongeren die dagelijks te maken krijgen met onbegrip en uitsluiting. Een grote stap vooruit voor de sociale acceptatie en een veiligere school. Het is nu een half jaar na de invoering; ik wil weten of die voorlichting de komende 5 jaar ook daadwerkelijk gegeven wordt.'

Bron: Volkskrant