Het Nibud roept op om de financiële administratie samen te doen, zodat beiden inzicht hebben in geldzaken en niet voor financiële verrassingen komen te staan. Dit geldt ook voor de lange termijn planning, zoals voor de hypotheek, verzekeringen en de pensioenplanning. In ruim de helft van de gevallen wordt ook dit door een van beide partners geregeld.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat stellen met een gezamenlijke bankrekening minder onenigheid hebben over geldzaken. De manier waarop door beide partners geld op deze rekening wordt gestort, verschilt: er wordt bijvoorbeeld gekozen om alle inkomsten op de gezamenlijke rekening te storten, een vast bedrag of een percentage van het inkomen.

Het Nibud adviseert om goede afspraken te maken over de uitgaven en een gezamenlijke bankrekening kan daarbij nuttig zijn. In het algemeen zijn er drie soorten gezamenlijke uitgaven:

-  vaste lasten (bijvoorbeeld de huur en verzekeringen);
-  huishoudelijke uitgaven (bijvoorbeeld boodschappen);
-  reserveringsuitgaven (hiervoor zet je regelmatig geld opzij: voor meubels,
   apparatuur of de vakantie).

Daarbij kun je van te voren samen afspreken wat je onder gezamenlijke uitgaven verstaat. Let erop dat je genoeg geld overhoudt voor je persoonlijke uitgaven. Het is verstandig om deze afspraken op papier te zetten, bijvoorbeeld in een samenlevingscontract.

Voor meer advies kun je je vragen stellen via het serviceprofiel van GayFinanz. Een expert zal dan direct jouw vragen beantwoorden.