Dat nieuwe album, The Weight of Your Love, kwam er niet zonder slag of stoot. De fenomenale gitarist Chris Urbanowicz, die nog meer zijn stempel op de eerste twee albums drukte dan zanger Tom Smith, heeft na een ‘muzikaal meningsverschil’ de band verlaten. Geen verrassing voor wie de band al een tijdje volgt. Tijdens liveshows leek er een ware strijd gaande te zijn tussen Smith en Urbanowicz, die beide op hun eigen manier de band van zo’n eigen geluid voorzagen. En om een of andere reden waren de kenmerkende gitaarsolo’s van Urbanowicz op het derde album compleet verdwenen.

Door de experimentele richting die de Editors op het derde album (In This Ligt and On This Evening) insloegen, leken ze last te hebben van hetzelfde syndroom waar zoveel Engelse bands van hun lichting aan lijden. Coldplay, Arctic Monkeys, Kaiser Chiefs, allemaal zijn ze net als de Editors na twee succesvolle albums een compleet andere richting in geslagen, met wisselend succes.  In This Light and On This Evening mag snel worden vergeten. Hoewel single Papillon in Nederland de meeste airtime heeft gekregen van al hun platen tot nu toe en in de huidige tour wordt gebruikt als krachtige afsluiter.

Voor de lancering van het nieuwe album lieten de Editors een documentaire maken om aan fans te vertellen wat er precies gebeurd is de afgelopen jaren. en om de twee nieuwe bandleden aan het publiek voor te stellen De pretentieuze docu is op het officiële kanaal geplaatst maar heeft ‘slechts’ 30.000 views gekregen. Maar dat betekent niet dat de fans klaar zijn met de Editors. Integendeel! Voor het eerst hebben ze met een album de nummer 1-positie bereikt buiten de UK, en dat nog wel in Nederland.

Nederland lijkt dus nog lang niet klaar met de Editors. Ze komen, na het optreden in de Gashouder, niet voor niets nog een paar keer terug dit jaar (Lowlands in augustus en Ziggo Dome in oktober). Op het concert in de Gashouder lijken twee groepen fans te zijn afgekomen: de fans van de eerste twee albums en een hele nieuwe lichting die de band waarschijnlijk sinds Papillon kent. Het zorgt voor een vreemde wisselwerking. Verbaasde gezichten als mensen enthousiast reageren op ‘In This Light and On This Evening’ en een uitbundig applaus wanneer na drie nummers blijkt dat dit concert niet slechts een voorstelrondje van het nieuwe album is.

Na de twee openingsnummers (waaronder de sterke nieuwe single Ton of Love) knallen ze door met Smokers Outside the Hospital Doors, Bones en Munich, hits van hun eerste twee albums. Later in de show komen onder andere ook Blood, Racing Rats en het geweldige nummer An End Has A Start een tikkeltje gehaast voorbij.

De nummers van The Weight of Your Love misstaan niet in de setlist. De nummers hebben een ander ritme, maar ondanks dat de stijl anders is, is het een verademing dat gitaar weer een prominente rol speelt op de cd en op het podium. De twee nieuwe bandleden, Justin Lockey en Elliot Williams, zorgen voor een zichtbaar betere balans binnen de band.

Hoewel de fans van het eerste uur Urbanowicz en z’n kenmerkende gitaarsolo’s zullen missen, is de basis gelegd om tijdens de komende tour en op het volgende album een nieuw niveau te bereiken. De Nederlandse fans geven de Editors er in elk geval alle ruimte en tijd voor. En dat wordt gewaardeerd. Het enige dat hij tijdens het concert tegen het publiek vertelde was de heldere zin: “Thanks for making us number one for the first time outside the UK!”.

KS           

De Editors staan in augustus op Lowlands en op 24 oktober in het Ziggo Dome. Hun nieuwe album, The Weight of Your Love, is inmiddels verkrijgbaar.