Maart dit jaar liet de acteur zich opnemen in een ontwenningskliniek om een einde te maken aan zijn drugs- en alcoholproblemen en eind april leek hij aan de beterende hand te zijn.

Monteith verbleef sinds een week in het Fairmount Pacific Rim-hotel in Vancouver met zijn vriendin en Glee-collega Lea Michele. Nadat hij zaterdagmiddag niet verscheen om uit te checken, vond het hotelpersoneel zijn levenloze lichaam in de hotelkamer.

De acteur speelde onder meer in tv-serie Kyle XY en Final Destination 3, maar werd voornamelijk bekend door hitserie Glee, waarin hij de rol van scholier en footballspeler Finn Hudson voor zijn rekening nam.  

De acteur zette zich openlijk in voor LGBT's. Maart 2012 presenteerde Monteith samen met Glee-collega Naya Rivera de GLAAD Media Awards, die worden uitgereikt voor correcte, eerlijke, inclusieve weergaven van de LGBT-gemeenschap in onder andere films, series, muziek en journalistiek werk. In 2011 nam Monteith een filmpje op voor de 'Straight But Not Narrow'-campagne en droeg zo zijn steentje bij in het bestrijden van homofobie.