Eindelijk maken getrouwde Amerikaanse homo’s voortaan aanspraak op dezelfde belasting-, zorg- en pensioenvoordelen als getrouwde hetero’s. De blije gezichten van al die mensen die na jaren van strijd eindelijk hun doel bereikten, raakten me.

Via Twitter en e-mail merkte ik dat ik niet de enige was die de impact van de uitspraak van het hof als een historische stap voorwaarts ziet. Een van de reacties die ik kreeg, verwees naar het liedje 'Same Love' van Macklemore & Ryan Lewis (met Mary Lambert). De videoclip bij het liedje laat goed zien welke hindernissen je als homo allemaal tegenkomt in het leven. De worsteling als puber, het na veel moeite uit-de-kast komen en intimidatie op straat als je eenmaal hand in hand durft te lopen.

In het derde couplet zingen de jongens: “And a certificate on paper isn't gonna solve it all. But it's a damn good place to start. No law is gonna change us. We have to change us.” Deze zinnen geven wat mij betreft precies aan voor welke uitdaging we staan. Als politiek moet je voorop lopen in het realiseren van gelijke rechten voor homo’s en hetero’s. Daarom zijn het (erkennen van het) homohuwelijk en het afschaffen van de weigerambtenaar zo belangrijk. Dit heeft een symbolische waarde met een uitstraling naar de hele samenleving. En het is een startpunt naar meer sociale acceptatie.

Ik zie die sociale acceptatie van homo’s en transgenders als een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren. Uit onderzoek van het CBS bleek onlangs weer dat homo’s tot twee keer vaker slachtoffer zijn van geweld dan hetero’s. En driekwart van de homojongeren is wel eens gepest of in elkaar geslagen. Daarom moeten we net als in Amerika ook in Nederland blijven strijden voor gelijkheid. “Press play” en “march on”, zoals Macklemore en Lewis zeggen.

In die strijd voor volledige sociale acceptatie kunnen roze evenementen een belangrijke rol spelen. Daarom was ik onlangs nog bij Roze Zaterdag in Utrecht en staat mijn collega Vera Bergkamp op de D66-boot bij de Gay Pride. Door met zoveel mogelijk mensen trots en zichtbaar jezelf te zijn, geven we een signaal af aan heel Nederland. Dit jaar kiest D66 voor thema ’Modern Family’. Daarmee benadrukken we onze strijd voor de gelijke rechten van álle gezinnen. En maken we een statement voor hun acceptatie. En dat alles in de vorm van een feestje, want laten we ook benadrukken dat we in Nederland op de goede weg zijn. En hopelijk draaien ze ‘Same Love’ dan nog een keertje. Fijne zomer allemaal!

Pia Dijkstra


De Tweede Kamerleden Pia Dijkstra (D66) en Tamara Venrooy-van Ark (VVD) wisselen eklaar iedere maand af als politiek columnist van Gay.nl en houden je zo op de hogote van de actuele ontwikkelingen in Den Haag en daarbuiten.