Meningitis C is inmiddels vastgesteld bij homomannen in Frankrijk (regio Parijs), Duitsland (regio Berlijn), België en de VS. Tot nu toe zijn er 10 patiënten overleden, waarvan – voor zover bekend – vijf hiv-positief waren. De meningokok De uitbraak onder homomannen is tot nu toe niet groot. Er is geen sprake van een epidemie.

De meningokok bevindt zich in de neus of keel. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen wanneer iemand op minder dan een meter afstand bij hen in het gezicht hoest en zo besmet worden. De bacterie blijft niet in de buitenlucht zweven, maar gaat daar snel dood. De kans om na besmetting ziek te worden is heel klein. Mensen die de meningokok bij zich hebben, ook al zijn zij zelf niet ziek, kunnen de bacterie toch overdragen op een ander. Daarom is goede handen- en hoesthygiëne belangrijk. Sommige deskundigen menen ook dat door tongzoenen, door het delen van rietjes bij drugssnuiven, of door spuug als glijmiddel te gebruiken, de bacterie overgedragen kan worden.

De ziekteverschijnselen van een acute infectie zijn:

  • hoge koorts én zieker dan anders bij hoge koorts;
  • ernstige hoofdpijn, al dan niet met braken en soms diarree;
  • pijn bij het buigen van het hoofd ofwel nekstijfheid, men krijgt de kin niet op de borst;
  • sufheid (er is moeilijk contact met de patiënt te krijgen);
  • lichtschuwheid;
  • hoge koorts én roodpaarse vlekjes in de huid (huidbloedingen, bloeduitstortingen) die zichtbaar blijven als er met een doorzichtig glas op wordt gedrukt.

Wie lopen de meeste kans op een infectie?
Voor homomannen die veel internationale sekscontacten hebben en veel reizen is het risico op overdracht relatief hoger. In Nederland zijn er binnen de homogemeenschap bijna wekelijks activiteiten met internationaal publiek. En homo’s reizen meer en vaker naar grote Europese steden, waar de bacterie zich dus al voordoet.

Vaccinatieadvies voor reizigers New York, Berlijn, Parijs
Het RIVM adviseert homomannen die niet ingeënt zijn tegen Meningitis C en die de komende maanden willen deelnemen aan (seksuele) activiteiten in New York, Berlijn en Parijs om zich voorafgaande aan de reis naar deze steden te laten vaccineren. Tussen 2010 en 2013 zijn in genoemde steden gevallen van hersensvliesontsteking veroorzaakt door de bacterie meningokok type C gemeld onder homomannen. In totaal gaat het om 22 gevallen in New York, 5 in Berlijn en 5 in Parijs. Tot nu toe zijn tien patiënten overleden. In Nederland is bij homomannen nog geen geval van ziekte door deze bacterie gevonden.

Kijk voor meer informatie op: www.mantotman.nl