De vier documentairemakers zijn in Murmansk in Noord-Rusland gearresteerd. Volgens bronnen zouden de documentairemakers een groep homorechtenactivisten hebben geholpen bij het opzetten van een protest tegen de plaatselijke antihomowetgeving.

Terwijl de vier documentairemakers werden vastgehouden op het politiebureau hebben plaatselijke authoriteiten bekendgemaakt dat zij de 'regels omtrent het verblijf in Russisch gebied' hebben geschonden. Er is tegen ze gezegd dat ze de wet hebben gebroken die homopropaganda tegen kinderen moet voorkomen.

Het viertal is inmiddels weer op vrije voeten, maar moeten vanochtend voor de rechter verschijnen. Ze maken kans op een hoge boete en een gevangenisstraf van maximaal 14 dagen, waarna ze weer teruggestuurd zullen worden naar Nederland.

Update: Volgens de Volkskrant gaat het om Nederlandse documentairemakers, waaronder Kris van der Veen, raadslid voor GroenLinks in Groningen en voorzitter van stichting LGBT, die opkomt voor de emancipatie van homo- en biseksuelen. Hij twittert dat het Nederlandse consulaat hen juridisch ondersteunt. Volgens hem is er sprake van rare procedures, waar veel vraagtekens bij zijn te zetten.

Update 15:30 uur: De NOS meldt "Er komt geen rechtszaak tegen de vier Nederlandse documentairemakers in de Russische stad Moermansk. Zij moesten voor de rechter verschijnen omdat ze verdacht werden van homopropaganda. Als reden voor het niet doorgaan van de rechtszaak werd gegeven dat er fouten zitten in het proces-verbaal. De Nederlanders hebben de rechtbank inmiddels verlaten. De vier waren een documentaire over homoseksualiteit in Rusland aan het maken. Daarvoor hadden ze ook een jongen van 17 ondervraagd, wat in Rusland gezien wordt als overtreding van de wet die propaganda voor homoseksualiteit verbiedt."

Zie hieronder een filmpje waarin Van der Veen aankondigt waarom hij naar Moermansk is afgereisd.

Bronnen: Gaystarnews.com, Volkskrant, NOS