Nederland zou de culturele en economische relaties moeten verbreken met Rusland om aan president Vladimir Poetin duidelijk te maken dat het niet akkoord gaat met de manier waarop er wordt omgegaan met de vrijheid van meningsuiting in zijn land. Dat zei Samoetsevitsj (links op de foto) dinsdag tijdens een persconferentie van het Zwarte Cross festival in Lichtenvoorde.

Samoetsevitsj vertelde via een Skype-verbinding over de huidige situatie van Pussy Riot naar aanleiding van de Naked Run for Freedom die vrijdag wordt gehouden op de tweede dag van het festival. Zo'n 450 naakte festivalgangers rennen dan, na het startsein dat Samoetsevitsj via Skype zal geven, met enkel een motorhelm op het hoofd over de crossbaan om aandacht te vragen voor de vrijheid van meningsuiting die in Rusland al geruime tijd onder druk staat.

Samoetsevitsj werd in februari 2012 samen met bandgenoten Nadezjda Tolokonnikova en Maria Alechina opgepakt toen ze in de Christus de Verlosserkerk, de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal in Moskou een protestlied tegen president Poetin en de Russische kerk zongen. 

Tolokonnikova en Alechina werden in augustus vorig jaar veroordeeld tot twee jaar strafkolonie wegens 'extremisme gevoed door religieuze haat'. Samoetsevitsj werd op borgtocht vrijgelaten. 'Ik voelde me toen zoals iedereen zich op zo’n moment waarschijnlijk zou voelen', vertelde Samoetsevitsj. 'Enerzijds was ik blij en opgelucht dat dit de uitkomst was. Anderzijds was ik verdrietig dat Nadezjda en Maria de gevangenis in moesten.'

Samoetsevitsj is blij met alle aandacht van buiten die hun zaak al vanaf het begin krijgt. In verschillende steden gingen mensen al de straat op om aandacht te vragen voor het lot van de Pussy Riots en afgelopen maandag riepen nog eens meer dan honderd internationale artiesten, waaronder Adele, U2 en Madonna, in een open brief op tot de vrijlating van Tolokonnikova en Alechina.

Bron: Nu.nl