Haar deelname is historisch: het is voor het eerst dat een minister van Defensie mee vaart. Hiermee wil het ministerie als werkgever bekrachtigen dat iedereen, dus ook lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders zichzelf moeten kunnen zijn op de Defensiewerkvloer.

De deelname van Hennis-Plasschaert aan het evenement valt samen met een aantal bijzondere herdenkingen voor Defensie dit jaar. De georganiseerde zeemacht in Nederland bestaat 525 jaar, de Marine draagt 200 jaar het predicaat 'koninklijk' en de militaire luchtvaart bestaat 100 jaar.

Bovendien viert de Stichting Homosexualiteit en Krijgsmacht, die zich al een kwart eeuw inzet om andersgeaardheid binnen Defensie uit de taboe-sfeer te halen, haar 25-jarig bestaan. Defensie geeft op haar boot op diverse manieren invulling aan het thema 'reflect'.

Het personeel blikt terug door op de boot oude uniformen uit vervlogen tijden te dragen. Uit respect en dankbaarheid aan de Nederlandse samenleving is de Defensieboot tijdens de parade versierd in de kleuren rood, wit en blauw. De passagiers van de boot zullen tijdens de vaart herhaaldelijk de eregroet brengen aan het aanwezige publiek.

De Defensieboot organiseert, samen met een aantal andere deelnemers aan de parade, op vrijdag 2 augustus een kijkdag voor pers en publiek. Het is voor het eerst dat publiek en pers bij wijze van voorproefje de kans krijgen om te kijken bij het opbouwen van de deelnemersboten. Behalve Defensie doen ook de GVB en winkelketen Mister B. mee aan de kijkdag.

Bron: De Telegraaf