Twee jaar geleden stond ik langs de kant en was ik oprecht ontroerd door de boot met militairen in uniform. Super. Dit jaar vaart zelfs de Nederlandse Minister van Defensie mee. Het is een beetje een open deur, maar met die wetenschap kan je je toch niet voorstellen dat die uniformen zich tegen je zouden keren? Vorig jaar was ik in Tirana (Albanië) voor de eerste Gay Pride daar. De organisatie had – om niet te provoceren - besloten niet door de stad te lopen, maar een bijeenkomst te houden op een plein. Rond dat plein stonden schouder aan schouder een paar honderd politiemensen. Niet om naar te zwaaien, maar om ons te beschermen tegen eventuele agressie. Dat bleek daar in Tirana gelukkig niet nodig. Vorige week ging het in buurland Montenegro wel helemaal mis: LHBT’s werden met de dood bedreigd, met flessen en stoelen bekogeld en moesten worden ontzet door een gigantische politiemacht.

COC werkt veel samen met LHBT-organisaties in Oost-Europa en daar betekent het ‘vieren’ van gay pride dat je je voorbereidt op het ergste. Daar is altijd overleg met de politie om te achterhalen of ze wel echt van plan zijn de activisten te beschermen. Daar zie je nonnen en orthodoxe geestelijken de tegendemonstraties aanvoeren. Hoe bizar is dat? Ik denk dat je je ook tijdens pride in Amsterdam moet beseffen hoe anders de wereld eruit kan zien. Hoe alles wat normaal en vertrouwd is voor ons, een paar duizend kilometer verderop volkomen absurd en ongehoord is.

Daarom is het zo mooi dat dit jaar op vrijdagavond 2 augustus op het Rembrandtplein het concert Strijders voor de Liefde on Stage wordt gehouden.* Het is voor het eerst dat er tijdens Amsterdam Gay Pride met zo’n groots evenement aandacht wordt besteed aan mensenrechten en de strijd van LHBT-activisten elders ter wereld. Je kunt zelf een bijdrage leveren door LOVE te sms’en naar 4333 en zo drie euro te doneren aan het Pride Fonds, waarmee Amnesty International en COC Nederland LHBT-activisten in nood ondersteunen. Dat is nodig. Want een paar duizend kilometer verderop worden mensen zoals jij en ik in elkaar geslagen, vervolgd en vernederd. Er is nog veel om voor te vechten.

En de volgende dag? Dan stappen we op een boot of staan we langs de kant, drinken een wijntje en zwaaien uitbundig naar elkaar. Ook dat is nodig. Gewoon omdat het kan.

Eunice den Hoedt
Bestuurslid Internationaal Beleid COC Nederland

* Strijders voor de Liefde on Stage wordt uitgezonden op RTL4 op zaterdag 17 augustus om 23.40 uur en zondag 18 augustus om 11.20 uur.