De beruchte fascistische leider Maxim Matsinkevich, bekend als ‘Cleaver’ (‘Hakmes’), leidt de landelijke campagne tegen LHBT-tieners. Volgens Spectrum Human Rights Alliance (SHRA) gebruiken ze de Russische versie van Facebook, VK.com, om onoplettende slachtoffers te lokken. Als een tiener voor zijn ‘date’ verschijnt, wordt hij vastgehouden, gepest en vaak mishandeld voor de camera.

In een filmpje op YouTube, dat inmiddels is verwijderd, werd een 15-jarige gepest door een groep jongens die maar een paar jaar ouder lijken te zijn. In het daglicht plast een van de bendeleden in een bierflesje en giet dat op het einde over de jongen heen. Op een andere foto is een vernederde jonge homo in zijn ondergoed te zien met een seksspeeltje in zijn hand. Hij is besmeerd met rode verf of bloed – op de achtergrond een honkbalknuppel. Zijn belagers staan met een brede grijns naast hem.

Volgens SHRA worden die opnames gratis verspreid via het internet om homotieners uit de kast te trekken voor hun school, ouders en vrienden. Veel slachtoffers werden gedreven tot zelfmoord, de rest ernstig getraumatiseerd. De haatgroep claimt dat het simpelweg probeert om pedofielen te identificeren en bekend te maken.

De Russische politie onderneemt geen actie tegen de groepen, ondanks meerdere klachten van ouders, slachtoffers en LHBT-activisten. Toen er contact werd opgenomen met VK.com zou een aantal van de haatgroepen zijn geblokkeerd, maar werden ze niet gestopt toen nieuwe accounts werden aangemaakt.

Bron: GayStarNews