Langs de route stonden zowel voor­ als tegenstanders van de Pride. De sympathisanten applaudisseerden toen de bonte stoet voorbij trok. De tegenstanders gooiden met eieren en scholden de deelnemers uit. De politie arresteerde enkele personen maar tot ernstige incidenten, zoals in het verleden, kwam het zaterdag niet.

De burgemeester van de stad was fel tegen de Pride en probeerde net als voorgaande jaren het evenement tegen te houden. Een rechter bepaalde onlangs echter dat de mars toch door mocht doorgaan. Wel werd de route aangepast. In eerste instantie wilde de organisatie door de hoofdstraat van Vilnius lopen maar deze werd zaterdag door een grote politiemacht afgesloten. De organisatie spreekt van een geslaagde dag. "Ondanks enkele kleine incidenten was de optocht en de dag geslaagd! Het was groot feest in de stad en we hebben met deze Pride een krachtig signaal afgegeven", aldus mede­organisator Vladimir Simonko.

Sinds 1998 heeft Litouwen de strafwet aangepast aan de eisen van de EU zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Homoseksuelen hebben sindsdien meer rechten maar met de maatschappelijke acceptatie van homo's is het in de regel nog slecht gesteld in het voormalige Oostblokland.

Bron: GaySite