Heel schadelijk
Hepatitis B is een van de schadelijkste soa die je kunt oplopen. Meestal merk je aanvankelijk niet dat je het hebt opgelopen. Ondertussen kan het virus z'n gang gaan in je lijf. Na twee tot zes maanden krijg je mogelijk klachten die lijken op griep. Maar het kan ook erger uitpakken. Je lever raakt ontstoken, waardoor je last krijgt van hoge koorts en zware vermoeidheid, je urine donker van kleur wordt en je huid en ogen geel kleuren.

In het ergste geval
Als je pech hebt, kun je de rest van je leven besmettelijk blijven voor anderen. En loop je te lang door met een hepatitis B infectie, dan kun je zelfs leverkanker krijgen en kan je lever zo ernstig beschadigd raken dat je eraan overlijdt. 

Zeer besmettelijk
Hepatitis B loop je erg makkelijk op. Het is honderd keer besmettelijker dan hiv. Je krijgt het door onbeschermd anaal neuken bijvoorbeeld. Ook bij pijpen zonder condoom kan het overgedragen worden. Of als je ergens een klein wondje hebt waar bloed van je partner bij komt. Vaak is zo'n wondje dat het virus toegang geeft tot je lijf zo klein dat zowel jij als je sekspartner het niet eens in de gaten hebben. 

Makkelijk te voorkomen
Hepatitis B is de enige soa waartegen je jezelf volledig kunt beschermen. Na drie inentingen kun je het nooit meer oplopen. En dus ook nooit meer overdragen. Is dat even mooi!

Laat je vaccineren
Vaccinatie bij de GGD is volledig gratis. Je kunt je laten vaccineren als je jezelf laat testen op soa's, maar je kunt ook speciaal langskomen alleen om je te laten inenten tegen hepatitis B. Veel GGD's maken het je nog makkelijker. Ze komen met een klein team langs langs in de gaybar of -club, homo-ontmoetingsplaats of gay sauna waar je ter plekke een vaccinatie krijgt. Na het prikje kun je gewoon verder feesten.

Haal hier je prik!
Kijk op www.manofmietje.nl voor een GGD bij jou in de buurt. Je kunt via de site meteen een afspraak maken. Je kunt er ook even de online test doen om te bepalen of het zinvol is voor jou om een vaccinatie te halen. Al ruim 100.000 mannen gingen je voor. Wacht er niet mee!

'Het is zo simpel!'
'Haal die inenting gewoon even', zegt Johanna Kiewiet, sociaal verpleegkundige bij de GGD in Drenthe. 'Het is zo simpel, en je voorkomt er zo veel ellende mee.' Ze merkt dat mannen soms aarzelen om zich te laten vaccineren. Bijvoorbeeld omdat ze eraan twijfelen of het wel echt werkt. Sommige mensen zijn eenvoudigweg bang voor naalden. Kiewiet lacht: 'De vaccinatie stelt niks voor vergeleken bij de prikken die je voor je kiezen krijgt als je een hepatitis B-infectie oploopt. Gewoon even doen dus. En je bent echt voor de rest van je leven beschermd.' Helaas komt het toch voor dat ongevaccineerde mannen een hepatitis B infectie oplopen die verkeerd uitpakt. Kiewiet: 'Sommige mannen weten niet wat hepatitis B is, of zijn zich niet bewust van de ernst van een infectie. We zien ze binnenkomen met zware klachten. Heel erg jammer. Want het hoeft niet zo ver te komen als je je laat vaccineren.'