Russische wetgever Vitaly Milonov, mede-verantwoordelijk voor het verbod op 'homopropaganda' in St. Petersburg, dat later landelijk werd doorgevoerd, zegt echter dat de wet niet zomaar 'aan' of 'uit' gezet kan worden.

In een interview met Interfax zei Milonov 'Als een wet eenmaal is goedgekeurd door de Russische federatie en door de president ondertekend is, kan de regering deze niet zomaar schorsen. Daar hebben ze simpelweg geen bevoegdheid toe'.

De Amerikaanse nieuwswebsite The Huffington Post concludeert daaruit dat zowel sporters als toeschouwers die naar Sotsji afreizen voor de Olympische Winterspelen, onder Russische jurisdictie zullen vallen. Dat houdt in dat de Russische overheid homoseksuele én pro-gay bezoekers kan arresteren en maximaal 14 dagen mag vasthouden, waarna ze het land uitgezet zullen worden.

The Huffington Post noemt het ook verontrustend dat Milonov zegt dat hij met 'veel Amerikaanse en Duitse politici' heeft gesproken, die dit standpunt ondersteunen. Chad Griffin, voorzitter van de Human Rights Campaign, is van mening dat het IOC niet zomaar kan aannemen dat homoseksuele sporters en bezoekers veilig zullen zijn. 'Er is geen enkele manier om de veiligheid van openlijk homoseksuele sporters te garanderen in een land dat zo openlijk homofoob is.'

Bron: Gawker