Zo kwam ik er na mijn vakantie achter dat Showtime gewoon midden in de zomerstop het achtste en laatste seizoen van “Dexter” uit loopt te zenden. Dus terwijl de mussen van het dak vallen en iedereen op het strand zit, ronden zij even een van de meest succesvolle series uit hun repertoire af. Gekker wordt het niet. Maar goed, in de V.S. zit ook niet iedereen op het strand natuurlijk. Alaska is ook een staat en die mensen hebben ook recht op dingen.

Maar naast leuke dramaseries als “The Newsroom” en “Drop Dead Diva” die ook weer vrolijk onderweg zijn, word ik het meest gelukkig van een aantal heerlijke nieuwe reality games. Zo komt ABC met de serie “Whodunnit?”, een soort Cluedo meets "Wie is de Mol". Dertien mensen worden opgesloten in een groot huis en eentje van hen is de moordenaar, elke aflevering wordt er iemand vermoord en deze moord moet worden onderzocht. Degene die dit het slechtste doet is het volgende slachtoffer en zo moorden ze net zo lang door tot duidelijk is wie van hen het nou eigenlijk gedaan heeft. Hilarisch! Natuurlijk, het is pulp-TV van bedenkelijk niveau, maar wel geproduceerd door Endemol en er zit een butler in.

Een andere tip is NBC’s “Siberia”. Een reality show die geen reality show is en dus is het nu al verwarrend. Zestien ‘gewone’ mensen worden in Siberië gedropt waar ze moeten ‘overleven’ in een klein dorpje wat zogenaamd behekst is. Omdat de serie precies zo gefilmd is als succesvolle realityshows zoals “Survivor” is het net alsof je naar reality-TV zit te kijken, maar omdat het niet zo is kunnen er dus dingen gebeuren die voor reality te ver zouden gaan. Het is een heerlijke mindfuck die mij vooralsnog buitengewoon fascineert. Het is in elk geval leuker dan de zoveelste editie van “America’s Got Talent”. Want we weten nou wel dat sommige mensen die al jaren je boodschappen heel fotogeniek in een papieren zak doen eigenlijk verrassend goed opera kunnen zingen of vanuit het niks door zestien brandende hoepels kunnen springen.

Oh, en als u het gemist heeft: Nederland had ook acht weken iets heel leuks.  “Heel Holland Bakt”, waarin allemaal gezellige Nederlanders taarten en koekjes gingen maken en aan het einde was natuurlijk weer iemand het beste en waren er weer allemaal mensen afgevallen. U kunt alle afleveringen terugkijken en dat zou terecht zijn. Probeer niet te veel te letten op die zure jurymevrouw en het Brabantse worstenbroodaccent van die meneer er naast. Nee, let op de presentatie. Speciaal vanwege "Heel Holland Bakt" ben ik nu weer compleet fan van mijn heldin van de afgelopen maand, Martine Bijl.