De worldOutgames zijn een sportief en cultureel evenement met voornamelijk holebi en transgender deelnemers. Het evenement vraagt aandacht en strijdt voor de gelijke behandeling van minderheden, onder meer op vlak van seksuele identiteit. Er worden ruim 250.000 bezoekers verwacht.

Zaterdag zijn de worldOutgames III van start gegaan met een bruisende openingsceremonie in Antwerpen. De atleten van alle delegaties stelden zich voor aan het publiek. Handboogkampioen Ivan Denis gaf met een voltreffer het startschot en Kate Ryan nam het publiek op sleeptouw. De start werd ingezet met de officiële voor de spelen geschreven hymne door Dirk Brossé. De componist stond tijdens de ceremonie ook even stil bij het overlijden van zijn stiefdochter Aurore Ruyffelaere. Ook premier Elio di Rupo heeft de deelnemers toegesproken. Het is uitzonderlijk dat de eerste minister over zijn geaardheid spreekt. 

Verschillende personen gaven een toespraak. WOGA-voorzitter Bart Abeel schetste de aanloop naar worldOutgames III en hoe Antwerpen de kandidatuur won om de worldOutgames III te mogen organiseren. Yasmine Kherbache (sp.a), kabinetchef van premier Elio Di Rupo (PS), herinnerde ons eraan dat je homoseksueel geboren wordt, maar niet homofoob. Dat homofobie een houding is waar je voor kiest. Ze noemde ook president Vladimir Poetin bij naam en hekelde de situatie in Rusland. Ze introduceerde een videoboodschap van onze eerste minister. De premier sprak in drie talen het publiek toe. Hij zei trots te zijn om de menigte toe te spreken en zei dat de regering homofobie bestrijdt in België. Hij prijsde ook waar België om bekend is: chocolade, een verscheidenheid aan bier. Maar ook de historische rijkdom. Er waren nog toespraken, onder meer van de bestuurders van GLISA, de LGBT-sportfederatie achter de Outgames. Die verklaarde: "De Spelen zijn jullie Spelen". Antwerps Schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA) sprak over het verenigen van mensen en zijn collega Philip Heylen (CD&V), Schepen voor Cultuur en Economie zei jezelf te zijn en geen imitatie.

Voorstelling deelnemende landen
De deelnemers van de worldOutgames III kwamen per land voorbij in een parade op en voor het podium. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk. Ze toonden danspasjes, droegen opblaasbare nationale symbolen mee, tierden en gilden, en wisten met hun vreugde geen blijf. Er waren ook deelnemers die anoniem wensten te blijven vanwege de situatie in hun thuisland. Vrijwilligers van de worldOutgames III droegen de borden van hun landen. Verscheidene landen kregen een eigen 'soundtrack' toebedeeld. Zo weerklonk 'Gloria' van Umberto Tozzi bij Italië, 'Diva' van Dana International bij Israël. Er werd de draak gestoken met nationale clichés en verschillende landen werden geplaagd. Zo werd een deelnemer van Korea terug op het podium gevraagd om een dansje in te zetten op 'Gangman Style' van PSY. Sommige landen kregen wat extra zichtbaarheid. De Israëlische en vooral de Russische deelnemers kregen een indrukwekkend applaus van het publiek. Natuurlijk vanwege de slechte situatie van holebi’s in deze landen.

Duitsland stuurt de grootste buitenlandse delegatie met bijna 500 deelnemers. Ook Nederland, Canada, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en uiteraard gastland België stuurde grote groepen. In totaal 118 landen en entiteiten nemen deel aan deze Outgames. De openingsceremonie is de aanzet voor de sportcompetitie. Die begon zaterdag en eindigt op 11 augustus. Ondertussen is er ruimte voor veel cultuur en nog meer feestjes. Tijdens de worldOutgames vindt ook de Antwerp Pride plaats in Antwerpen vanaf 8 tot 11 augustus. Veel evenementen zijn zowel voor de worldOutgames als voor de Antwerp Pride.

 

Bekijk hieronder enkele foto's van onze reporter: