Het concert, georganiseerd door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, moet het Nederlandse publiek de Russische cultuur in al zijn schoonheid en diversiteit laten beleven. Volgens Pride United en COC Nederland laat de Russische overheid met de recente anti-homowet zelf zien  weinig oog te hebben voor de schoonheid van de diversiteit die ook van de Russische cultuur deel uit maakt.

Ondanks dat het concert doorgaat, wil burgemeester Eberhard van der Laan op korte termijn in gesprek met de organisaties. Het stadsbestuur deelt de zorgen over ontwikkelingen in Rusland, waar homorechten onder grote druk staan. Daarover heeft het zich de afgelopen tijd ook uitgesproken, onder meer tijdens het bezoek van de Russische president Poetin aan de Hermitage en op de Gay Pride.

De vergunning voor het evenement op het Museumplein blijft dus wel in stand. “Juist omdat Amsterdam een naam heeft hoog te houden als stad waar wél ruimte bestaat voor verschillende geluiden”, liet de gemeente vrijdag weten. “Een verbod past daarom niet bij de stad”

COC en Pride United zijn teleurgesteld, maar blij met de suggestie van de gemeente om ook tegengeluiden te laten horen. De organisaties willen dan ook ter gelegenheid van het concert de Russische organisatie de schoonheid en diversiteit van de Nederlandse LHBT-gemeenschap en haar vrienden laten zien. “Welke vorm dat precies gaat krijgen, daar laten wij ons nog niet over uit”, aldus Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland. “In ieder geval zou het mooi zijn als de organisatie van ‘Constellation of Russia’ hier een rol in kan spelen”.

Bezoek deze link voor info over het protest dat voorafgaand aan het concert zal worden gehouden.