De Russische anti-propagandawet leidt tot een situatie waar elke expressie van homoseksualiteit als een strafbaar feit kan worden geïnterpreteerd. Activisten worden opgesloten, aidspreventie onmogelijk gemaakt en extremistische groepen kunnen ongestoord holebi’s mishandelen. De Russische beweging signaleert toenemend geweld tegen holebi’s en transgenders sinds de wet op de politieke agenda staat. De filmpjes die opduiken over neonazi’s die jonge homo’s in de val lokken en mishandelen hebben velen diep geschokt.

Çavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen, deelt de zorgen van Het Roze Huis. De organisatie is ook geschokt door de recente homofobe ontwikkelingen in Rusland. De organisatie riep haar achterban op massaal deel te nemen aan de ‘Kiss in – To Russia with love’.

“Wij steunen het initiatief van Het Roze Huis – çavaria Antwerpen voluit en protesteren zelf ook mee. Met de ‘Kiss in – To Russia with love’ willen we onze steun betuigen aan de holebi- en transgenderactivisten in Rusland die het momenteel zwaar te verduren krijgen in eigen land. Tegelijkertijd zenden we ook een sterk signaal naar de vertegenwoordigers van de Russische Federatie die in het consulaat werken, namelijk dat wat er in Rusland gebeurt onaanvaardbaar is”, benadrukt Jeroen Borghs, de woordvoerder van çavaria.

Yuri Gavrikov, de organisator van de Gay Pride in Sint-Petersburg die onder de nieuwe wet werd gearresteerd, was op de actie aanwezig. Het Antwerps stadsbestuur was vertegenwoordigd door Philip Heylen en Ludo Van Campenhout.

Eerder riep çavaria de Belgische sporters, bezoekers, organisatoren, officials en andere betrokkenen bij de Olympische Winterspelen van 2014 al op om een duidelijk statement te maken tijdens de spelen die volgend jaar in Sotsji (Rusland) plaatsvinden. “We hopen dat de Belgische aanwezigen hun kleurrijkste regenboogplunje aantrekken om duidelijk te maken dat ze de anti-homowet veroordelen. Haat en discriminatie zijn geen olympische waarden”, brengt Jeroen Borghs in herinnering. Pas liet dr. Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, weten dat het IOC zich nog niet kan uitspreken over het verbod op homopropaganda in Rusland.