Eventjes vonden we Russiche atlete Ksenia Ryzhova, die na het winnen van een gouden medaille tijdens de Wereldkampioenschappen atletiek 2013, haar teamgenoot Yulia Gushchina vol op de mond zoende, wel gezellig. Moedig, zelfs. Te gek dat nu zelfs Russische atleten op deze manier protesteren tegen de anti-homowet. Hulde!

Maar helaas, onze bewondering was van korte duur.

Gisteren hield Ryzhova een persconferentie waarin ze niet alleen zei dat het totaal niet haar bedoeling was om een politiek statement tegen de Russische anti-homowet te maken, maar dat ze zich zelfs 'beledigd' voelde door die insinuatie. Oh, én ze snapt niet helemaal waar de ophef nu precies vandaan komt. Terwijl de media en het publiek dachten dat ze moedig protesteerde tegen die absurde Russische wet, denkt Ryzhova juist dat alle ophef is ontstaan omdat iedereen nu denkt dat zij en haar teamgenoot een lesbisch stel zijn.

"Ik ben gisteren wel twintig keer gebeld door diverse journalisten, en in plaats van dat ze me feliciteerden met mijn medaille, besloten ze me te beledigen door allemaal vragen te stellen" raasde Ryzhova. "Yulia en ik zijn allebei getrouwd en we hebben absoluut geen relatie" aldus Ryzhova, die eraan toevoegde dat de twee al jaren goed bevriend zijn en al 8 jaar samen trainen.

"Toen we wonnen raakten we overmand door emoties, en toen raakten onze lippen elkaar. Ik snap niet hoe mensen daar een lesbische relatie bij kunnen fantaseren" vertelt Ryzhova boos. "Dat is niet alleen een belediging voor ons, maar ook voor onze trainers."